Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dioxinlarm från Fundia i Norge

Annons

På 80-talet diskuterades Fundia Smedjebackens dioxinutsläpp i samband med att hela den svenska stålindustrins utsläpp av dioxiner var uppe till debatt efter larmet om dioxin i Östersjöns fisk.

- Jag har kollat Fundia Smedjebackens miljörapporter från de senaste åren och dom ligger på ett utsläpp på mellan 0,3 till 0,4 gr per år. Fundia har, vad jag sett, inga villkor på dessa utsläpp, säger Alf Thuresson som ansvarar för tillsynen av stålindustrin i Dalarna vid länsstyrelsens miljövårdsenhet.

Det norska Naturvårdsverket, Statens forurensningstilsyn, SFT, överväger att radikalt skärpa kraven mot Fundia Armeringsstål i Mo i Rana efter fyndet av dioxin som var okänt i Norge.

Fundias stålverk i Mo i Rana är skrotbaserat likt det i Smedjebacken. Men Smedjebacken är duktigare att handla in bättre renat skrot.

Under 2002 släppte Norska Fundia ut mellan 16 och 17 gram dioxiner, åtta gånger mer än tidigare år, visar bolagets beräkningar av utsläppen.

STF kommer att kräva att

Fundia bara släpper ut något gram. Dioxin är ett av världens farligaste gifter. Det uppkommer exempelvis vid dålig förbränning och kan ge cancer samt skada reproduktionsförmågan hos djur och människor. Det är svårnedbrytbart, lagras och anrikas i fettvävnad.

De norska myndigheterna har också krävt nya mätningar och beräkningar omedelbart.

Fundia i Mo i Rana har fram till december 2006 på sig att installera en ny tungmetallrening av rökgaserna från stålverket. Denna anläggning väntas också minska utsläppen av dioxiner.

Fundia har krävt statligt stöd till 100-miljonersinvesteringen vilken blir den första i sitt slag i världen. Om norska staten inte bidrar med stöd så är Fundia nedläggningshotat i Mo i Rana.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons