Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ding, dång - flaggstång

Annons

Kommunrevisorn Margareta Gard, m, inledde med att ge kommunen beröm för budgetdiciplinen och de hårda nypor kommunstyrelsen visat med anställningsstopp och ett sparpaket på 30 miljoner för att hålla budgeten i balans 2004.

Warren Willey var inte så imponerad och efterlyste mer budgetolydnad:

- Fixeringen vid balans gör att vi kanske missar andra viktiga långsiktiga mål som en större och yngre befolkning, sa Willey som tyckte att kommunpolitikernas största fel var att de satt i varandras knän.

- Vi har för lite avvikelser i politiken, vi är för överens och det gäller också bopartiet.

Roger Stål som sög i sig av berömmet från kommunrevisionen gjorde häftigt utfall mot Willey:

- Är du på en annan planet. Du kritiserar oss för att vi själva klarat av 45 miljoner och rivit hos Ludvikahem och fått noll kronor av staten. 30 miljoner kommer att märkas och det krävs ekonomistyrning.

- Ding dång, flaggstång säger jag om dina idéer, sade Stål.

Vänsterpartiets Sten G Johansson ville också sola sig i berömmet från Margareta gard. Och Kurt Josefsson ville också ha sin del men ta äran från vänstern:

- Hade vänstern och miljöpartiet fått igenom sina krav hade vi haft röda siffror.

Vänsterpartisten påminde då missnöjespolitikern Josefsson om att det bara skilde 1 000-lappar när den nu rosade budgeten antogs och Bengt Andersson, m, gjorde ett utfall mot miljöpartisterna:

- Vi har bra kontroller och uppföljning. Ni tar i budgettider det som låter bra från olika partier och gör en happening. Ni har ingen aning om hur man gör en budget.

När boklutet var godkänt så försökte Willey på nytt att väcka debatt och han stod ännu en gång ensam när han efter en lång detaljrik analys ville ändra i förslaget till miljöanpassad upphandlingspolicy. Den ska leda till att kommunen köper ekologiskt och uthålligt.

Mauritz Bropetters, c:

- Warren, det är surt sa räven, en så fin policy utan miljöpartiets medverkan. Jag förstår att det svider.

Bengt Andersson, m, tillade:

- Jag förstår att miljöpartiet känner sig överkört och det på området de trodde sig ha monopol på.

Fullmäktigekvällens hetaste debatt utspann sig i en annan gemensam front mot Warren Willey som skrivit en 12-sidig lång interpellation till kommunalrådet Roger Stål om mobiltelefonmasternas framtid med 3G-utbyggnaden.

Willey fick i denna debatt lite stöd från Seibert Fredriksson, v, men stod annars ensam mot flodvåg av fördömande för att Willey gjorde partipolitik av folks rädsla för den nya mobiltelefonin och strålningen.

Willey sa sig vilja tillämpa en försiktighetsprincip och han ansåg att den tilltagande oron som nått utanför miljöpartiets skaror måste tas på större allvar.

- Jag har svarat ärligt, men inte som du vill. Skulle vi tillämpa miljöbalken skulle vi gå på en mina. Byggnadsnämnden arbetar efter en försiktighetsprincip, ansåg Stål.

Josefsson tog tillfallet i akt att vädra missnöje mot gasoltuben vid Väsman strand:

- De är riktiga jättebomber. Det var ett fullständigt huvudlöst beslut som fattades och en tidigare vänsterpartist frågade sig om de som hade lagt fram det förslaget hade hjärnor stora som ärtor. På tal om hälsofrågor är det uppenbart för mig att de fördubblade sjukskrivningarna är vårt stora folkhälsoproblem, inte eventuell strålning.

Centerpartisten Mauritz Bropetters försökte mästra Warren Willey:

- Vi skulle få anlägga ett blyhölje runt Ludvika för att undvika all strålning som kommer från satelliter, atmosfären, telefoner och marken. Mobiltelefon är bra att ha, speciellt för barn. Ju längre vi sitter här desto mer strålning får vi i oss. Skräm inte folk i onödan, sa Bropetters och påminde Willey om att han ville bygga utsiktstorn intill mobiltelefonmasterna på Högberget.

Seibert Fredriksson tyckte att Bropetters försökte ta billiga debattpoäng:

- Jag håller med Willey, det här med mobiltelefonmasterna är inget att skoja om. Försiktighetsprincipen måste få råda, tyckte han om det kapitalistiska mobiltelefonpåfundet.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons