Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dimman ligger tät i ishallen

Annons

- Ibland rena Lütsendimman, deklarerar hockeyskolans Tomas Lindeberg. Det har varit värst på morgonen.

Oron börjar sprida sig. Man frågar sig hur det ska bli när elitserien kör igång nästa månad?

På torsdagen träffade kommunfolket entrepenörsidan för att få en inblick i problematiken.

Det var ingen höjdare när dimman en morgon stod tät över isovalen. Spelarna på isen såg knappt från mål till mål. En mamma på läktaren undrade vad som stod på. Det var en situation som inte var bra ur skadesynpunkt för de unga hockeyspelarna, och inte var det heller någon bra reklam för hockeyskolan.

I går såg det bättre ut i hallen även om plexiglasen var ordentligt immade. Under torsdagens informationsträff framkom det att dimma och fukt helt enkelt berodde på inkörningsproblem i samband med den nyinstallerade tekniken, men det var inte hela sanningen.

Leksand Vattens Stefan Mathiasson menade att det är flera faktorer som orsakat problemet. För det första skapades en hel del vattenånga i hallen i våras när isen smältes. För det andra föranledde det ihärdiga försommarregnet takläckage och därmed fukt i takisoleringen. För det tredje har det under sommaren rått extrem fuktighet utomhus. Lägg därtill den nya datoriserade tekniken - som inte fungerat som den skulle.

Frågan är hur all denna fukt har skadat hallens interiör av trä och betong? Och kanske var det lite kort om tid, 2,5 månader, för att installera den nya tekniken för värme och avfuktning? Som det ser ut i dagsläget finns det i alla fall inga mögelsporer i takisoleringen, tröstade sig någon med.

- Jag hoppas vi lär oss av det här så att det blir bra, tyckte fritidsförvaltningens Dan Söderström.

Ishallen byggdes redan 1965 och har sett sina bästa dagar. Det är inte utan att landets populäraste hockeylag från Nedansiljan är värda något bättre. Först ska en B-hall byggas. Sedan kan det bli tal om att förvandla den slitna isstadion till något i arena-stil.

Förvaltningschefen för kultur- och fritidavdelningen, Christer Lundman, menade att det faktiskt satsats 8-10 miljoner på ishallen bara de två senaste åren. Visst skulle man kunnat gjort allt annat också, men att det får bli på sikt.

Pressen på kommunen växer. Om bara någon vecka är det tid för Leksand att spela sin första träningsmatch på is hemma. Kanske kommer det runt 2 000 i publik. Något som definitivt inte kommer att främja dim- och fuktbildningar. En månad senare finns det säkert 5 000 på läktarna för att övervara elitseriepremiären. Då vill det till att inkörningsperioden för den nya tekniken fungerar. Allt annat vore ett stort fiasko.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons