Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diktaturkramare i EU-kommissionen

Annons

Den föreslagne EU-kommissionären Laszlo Kovacs, socialist ifrån Ungern, var under diktaturperioden i sitt land fram till 1989 medlem i det enda tillåtna partiet, kommunisterna. Det var detta parti som med Sovjetunionens militära bistånd 1956 blodigt slog ned folkets frihetsresning då cirka 20 000 oskyldiga ungrare dödades och 200 000 flydde ur landet.

I utfrågningen i Europaparlamentet nu i höst framhöll Kovacs att han fortfarande anser att det var rätt av det kommunistiska Sovjetunionen och dess allierade i Warszawapakten att gå in med trupper i Prag 1968 och slå ned den tjeckoslovakiska regeringens demokratiseringssträvanden under Alexander Dubcek.

För alla de tiotals miljoner som förtryckts av kommunism och enpartidiktatur i Öst- och Centraleuropa och förvägrats sina medborgerliga fri- och rättigheter utgör ett sådant uttalande en personlig skymf och föroläpning. Kovacs ställer sig, igen, på förtryckarnas sida. Enligt Inger Segelström, socialdemokraternas gruppledare i Europaparlamentet, är det inga som helst problem att godkänna Kovacs som ny EU-kommissionär.I hennes ögon är denne "en god socialdemokrat", "delar värdegrunden" och är dessutom vice ordförande i socialistinternationalen. Tack för upplysningen, Inger Segelström, om diktaturkramaren Kovacs!

LENNART SACREDEUS

Mer läsning

Annons