Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diktatur och svält hör ihop

Annons

Svar till Bo Staaf,

den 29 oktober.

Bo Staaf hävdar att kolonialism, imperialism och kapitalism orsakar orättvisor. Jag tror på demokrati och en marknadsekonomi som omges av tydliga regler rörande miljö, socialt ansvar och etiskt beteende på marknaden. Vi delar åsikt om mycket men jag delar inte hans ensidighet då han utesluter kommunismen ur resonemang när det gäller mänskligt lidande och förbrukning av naturens resurser.

Demokrati är lika viktigt för alla oavsett om landet är fattigt eller rikt. Nordkorea men också diktaturer i Afrika visar att förtryckarregimer inte bryr sig om svält i det egna landet. Liksom i Sovjet på sin tid innebär planhushållning att jordbruket producerar mindre. Diktatur och svält tycks hänga ihop.

FN: s deklaration om mänskliga fri- och rättigheter, inklusive lika och allmän rösträtt, måste gälla alla världens folk.

Marknadsekonomin måste bli öppen för alla. Det är djupt tragiskt att såväl USA som EU driver en jordbrukspolitik som utestänger import från tredje världen. Också andra handelshinder missgynnar fattiga länder.

Senator McCarthy satte kommuniststämpel även på ickekommunister, men debatten i dag handlar ju tvärtom om personer som själva kallar sig kommunister. Visst fanns en McCarthysyn på sina håll också i Sverige, då oskyldiga utmålades som säkerhetsrisker. Kopplingen mellan IB och det socialdemokratiska partiet doldes länge. Över 40 0000 svenskar fanns på 60-talet i IB:s åsiktsregister.

ÅSA NILSER

Mer läsning

Annons