Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digitala bildskatten växer

Annons

Under de senaste åren har Rättviks bildarkiv digitaliserat mer än 14000 historiska bilder från kommunen. Bilderna kommer från olika donerade fotoarkiv. Bland annat från privatpersoner och lokala fotografer som Eskils Emmanuel Hansson och Sven Florén.

Det digitala systemet gör att de som vill kan hitta bilder genom att söka fotografier med hjälp av sökord på bildarkivets dator i kulturhuset.

- Intresset är stort. Det har inte minst visat sig när vi ordnat offentliga visningar av gamla bilder. Det digitala systemet gör det smidigt för den enskilde att hitta vad den är ute efter - gamla släktingar, företeelser eller historiska platser, säger Edvardsson.

Bildarkivet växer. För tillfället pågår ett stort arbete med att digitalisera 30 000 gamla glasplåtar från Bergs Foto. Samlingen donerades för några år sedan av släkten i Vikarbyn.

- En stor kulturskatt. Många är de rättvikare som tagit olika bilder i fotoaffären på Storgatan eller tidigare i Vikarbyn. Tidsspannet är från tidigt 1900-tal till 1973 och omfattar livsverken av fotograferna Gudmund Berg, Märta Berg och Greta Norling, säger han.

Bildarkivets syfte är att rädda en unik bilddokumentation åt eftervärlden. Tanken är också att det ska gå att hitta - och även beställa - exempelvis en bild från mammas konfirmation, eller pappas egna idolbilder som han lät ta i fotoaffären på 1950-talet. Bilderna från Bergs Foto är dock ännu inte tillgängliga för allmänheten.

- Vi har i dagsläget digitaliserat 7000 glasplåtar från Bergs Foto. Vi vill ha lite fler bilder digitaliserade innan vi gör det tillgängligt för allmänheten, säger Edvardsson.

Det praktiska arbetet att överföra glasplåtar till digitaliserade bilder med olika sökord genomförs på kommunens stora arkiv vid Enålund.

En projektanställd har ansvaret för att digitalisera alla 30000 glasplåtar de närmaste åren.

- Och efter det storjobbet har vi andra unika bilddonationer att ta itu med. Det gäller inte minst Falu Kurirens gamla lokalredaktörer Tore "Tulo" Lundholm och Sven Hallerdal, vars bildarkiv har donerats till kommunen, säger Lennart Edvardsson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons