Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digital folkmusik en unik skatt

Annons

För bara några dagar sedan öppnade Folkmusikens hus ett faktarum där man kan söka efter och lyssna på folkmusik. Det är en ny och unik databaslösning som öppnar stora möjligheter att ta del av det digitaliserade musikmaterialet.

- För dagens spelmän är detta en unik skatt, säger Per Gudmundson som arbetar vid Folkmusikens hus.

I faktarummet finns flera datorer där man kan söka efter låtar och visor, samt lyssna på arkivinspelningar. Det finns 1600 låtar, visor och intervjuavsnitt som är digitaliserade och länkade till databasen. Hela materialet omfattar cirka 14 000 avsnitt och personalen hoppas nu att man, i samarbete med Dalarnas museum, ska fortsätta arbetet med att tillgängliggöra Dalarnas folkmusikskatt.

Förutom att det är viktigt ur en kulturhistorisk synvinkel så är det också en betydelsefull källa för dagens musiker, spelmän och vissångare. Dessa kan nu lära känna äldre tiders musiktraditioner, för att föra dem vidare och även utveckla dem.

- De kan även beställa bandkopior här, förklarar Per Gudmundson.

Arbetet med att utveckla de audiovisuella databaslösningarna har pågått sedan 1998.

- Systemet är unikt i Europa vad jag vet, förklarar Per Gudmundson entusiastiskt och berättar att programmet är en långt gången prototyp som man nu testar på besökarna för att se vad de tycker om användarvänligheten.

Då det rör sig oskyddad musik som finns i databasen så kan man inte lägga ut den på internet. Upphovsrätten sätter stopp för det.

- I förlängningen är det kanske möjligt att lägga ut en del på internet, men då måste man ha ett system med inloggning så att exempelvis bara forskare kan nå den.

I samarbete med Dalarnas museum har man även digitaliserat hela dess orginalserie av orginalband. Totalt rör det sig om 350 band om sammanlagt 170 timmar.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons