Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detta var nödvändigt för HVDC:s framtid

Annons

- Det finns ett stort behov av investeringar i elkraftöverföringar i världen. Det tar dock lång tid innan projektidéer blir en affär. Jag är övertygad om att det finns en framtid för HVDC-verksamheten i Ludvika, säger Jan Söderström chef för HVDC-verksamheten.

- HVDC-marknaden är stor. Efterfrågan på traditionella lösningar ökar i framför allt Kina men också i Indien och på många andra håll. Det är en utbyggnad som kommer att fortgå i många många år. I Kina finns en marknad till minst 2020.

- På Lightområdet så är det upp till oss att utveckla marknaden och vi har internt arbetat med standardisering och modularisering för att bli snabba och kostnadseffektiva. Vi startar nu en omfattande internationell marknadsföring i Europa och Nordamerika och jag är övertygad om att vi kommer att lyckas, säger Jan Söderström som dock vill påminna om att det är lång tid mellan första kundkontakten och ett kontrakt, många år.

- Light var någorlunda klar för ett år sedan och vi kan nu leverera en anläggning på mycket kort tid med säker igångkörning. Hur snabba vi blivit ska vi visa när vi har kontrakt, utan tvekan så är vi världsbäst, säger Söderström.

Söderström är övertygad om att länder som Frankrike och Schweiz med elkraftsöverskott och Italien och Spanien med elbrist och flaskhalsar mellan systemen kommer att vara bland de snabbaste att lösa problemen med HVDC Light.

- Men vi ska också sälja in Light i Kina som ett sätt att föra in stora mängder kraft in i miljonstäderna. Det finns också vindkraftsprojekt till havs med Light och vårt Mach 2-styrsystem. Med Troll så har vi fått spännande chanser på att elektrifiera offshoreinstallationer.

- Nu måste det börja trilla in Light, annars sitter vi med samma problem igen. HVDC genererar jobb till många ABB-enheter i Ludvika och Karlskrona så vårt ansvar är mycket stort.

- Medaljens baksida var att vi hade för stor kostym och det är därför vi tvingats till en personalminskning. Nu har vi rätt kostym och nu ska vi trimma in säljet med omfattande internutbildning, säger Jan Söderström.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons