Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detta är fritids-enheten

Annons

Utställningen föranleddes av nyss timade Fritidshemmets dag. Tidigare har dagen sett olika gemensamma arrangemang med kommunens alla fritidsenheter men i år blev det inget av. Då beslutade styrkan på Kyrkskolan att hitta på något i egen regi. Det blev en bildutställning på biblioteket.

- Vi tyckte att en bildutställning var ett bra sätt att visa upp att fritids omfattar en ganska bred verksamhet, säger Annette Hedman, Kyrkskolan.

För understundom är det nog så att gemene mans bild av fritids är något diffus och enahanda.

- Vi gör ju så mycket mer än bara leker med barnen, konstaterar Barbro Thorsen.

Visst ingår lek men på fritids agenda finns en hel del annat, till exempel kan de unga få göra studiebesök på olika håll.

Och leken i sig är nog så väsentlig. Ett av syftena med fritids är att i lekens form ge barnen övningar som stimulerar utvecklingen av bland annat motoriken, en väl så betydelsefull funktion i alla kommande sammanhang.

Fritids-enheten utgör alltså en viktig grundbult för barnens utveckling men det är en instans som inte får riktigt den uppmärksamhet den förtjänar.

- Många beslutsfattare är ju insatta i skolfrågor och hur saker inom den sektorn kan förändras och förbättras. Men när det gäller fritids så tycker vi nog att vi hamnar lite i skymundan, anser Annette Hedman.

Mer kunskap om vad fritids gör är alltså på sin plats och som ett litet moment i det arbetet finns nu bildutställningen på biblioteket.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons