Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Detta är ett av flera företag i en gråzon

Annons

Dellner Brakes borde finnas med på listan över svenska företag som tillverkar krigsmateriel.

Det anser Rolf Lindahl, politisk sekreterare på Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

Krigsmaterielinspektionen, som nu bytt namn till Inspektionen för strategiska produkter, har en lista över 117 svenska företag som producerar krigsmateriel.

Dellner Brakes finns inte med på den listan. Men Rolf Lindahl, politisk sekreterare på Svenska freds- och skiljedomsföreningen, anser att så borde vara fallet:

- Detta är ett av flera företag i en gråzon som skulle vara med på denna lista. Ett annat exempel i denna gråzon är ett företag som heter Munters. De tillverkar en avfuktningsanordning som oftast går till civilt bruk. Men de säljer också produkten till många militära kunder. Den finns bland annat i ubåtar som bär kärnvapen. Vi arbetar nu hårt med att även företagen i gråzonen ska in på listan.

Anders Almroth, på Inspektionen för strategiska produkter, säger att avgörandet för om ett företag ska tas upp på listan är att de tillverkar produkter som enbart är till för militärt bruk.

Det enda dalaföretaget på listan är Scandinavian demining group i Säter.

Men här kan man ifrågasätta om de verkligen förtjänar en plats i denna samling. De tillverkar en maskin som plockar bort minor efter ett krig. Den enda anledning till att de är med på listan är att de samarbetar med FN. De har inga kontakter med krigsmaterielföretag.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons