Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detaljstyrningens fel

Annons

Regeringen har tillsatt en utredning om de höga sjukskrivnings-talen. Det har dock inte gått att få ett entydigt svar på orsaken, annat än att de frikostiga bestämmelserna kan ha påverkat dem.

Man har inte velat inse att medborgarna i många sammanhang stressas till sjukdom genom arbetslöshet, pressad ekonomi och all den turbulens som nu råder i samhället. Förhållandet undergräver företagen och den enskildes möjligheter att själv planera sin tillvaro och sin ekonomi.

Det lär finnas minst 250 statliga verk och inrättningar, som alla påverkar de svenska medborgarna och deras levnadsvillkor.

Vidare lär de offentligt anställda utgöra 30-35 procent av den totala svenska arbetsmarknaden. Det torde finnas all anledning att granska behovet av alla dessa myndigheter och deras arbetsuppgifter. Hur många av dem kan hänföras till ideologisk styrning av medborgarna?

Här finns kanske möjligheter till att göra stora besparingar. Statens maktutövning och detaljstyrning av svenska folket finner inga gränser.

EDVIN JERNBERG

Mer läsning

Annons