Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detaljplan för Främby udde klar

Annons

Det är många intressen som ska samsas på Främby udde - friluftsliv, skolbarn, ryttare och nu också turister.

Främby udde AB vill som bekant anlägga ett sjönära aktivitetscentrum med bland annat campingplatser, servering, stug- och kanotuthyrning.

Det förslag på detaljplan för Främby udde som nu tagits fram är en balansakt för att tillgodo se de olika intressena som finns på udden:

3 Campingområdet får inte inhägnas så att Faluborna stängs ute.

3 Uddens naturligt skogslummiga karaktär ska behållas och hälften av området måste vara naturmark.

3 Nya byggnader måste vara i samma stil som grosshandlarvillan och det får bara byggas enplanshus. Totalt får bara fem procent av campingen bebyggas, vilket är 2 600 kvadratmeter.

3 Max hundra enheter får övernatta samtidigt, med enhet menas en stuga, en husvagn eller en tältplats.

3 Ingen båtmack får anläggas på Främby udde.

3 Vägen ska ha kvar sin grusvägskaraktär, men måste byggas om vid grosshandlarvillan och vid Källviksvägen för att leva upp till räddningstjänstens säkerhetskrav.

3 En naturanpassad parkväg för cyklister och fotgängare ska anläggas.

3 En ridväg ska anläggas delvis utifrån befintliga ridvägar men den ska kunna fungera som fullgott alternativ till grusvägen.

- Huvudargumenten för att Falun ska ha en camping på Främby udde är att vi saknar en sjönära camping nära stan, säger kommunalråd Jonny Gahnshag (s).

I går sade kommunstyrelses utvecklingsutskott ja till förslaget och gav dessutom tjänstemännen i uppdrag att utarbeta ett längre avtal med Främby udde AB. Under hösten kommer kommunfullmäktige att anta detaljplanen.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons