Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det värsta jag har sett"

Annons

Den illegala soptippen, eller snarare tipparna, finns vid Bäckberget mellan Norhyttan och Gensen.

Den 26 juni avslöjades nedskräpningen av NLT och ett par dagar senare besöktes platsen av en tjänsteman från miljökontoret i Ludvika.

- Miljökontoret anmälde saken till både miljöåklagaren i Västerås och till mig, säger Anders Stikå, kriminalinspektör i Falun och en av dalapolisens två miljöutredare.

- I onsdags fick jag möjlighet att besöka platsen. Det visade sig att fyra relativt stora gruvhål använts som soptippar.

- Det har dumpats mängder av skrot och avfall och förmodligen har det pågått under årtionden. Det kan röra sig om flera ton med avfall, uppger Anders Stikå.

Han såg ett stort antal gamla spisar, kylskåp, tvättmaskiner, tv-apparater, stereoanläggningar, olika typer av maskiner, cyklar och järnskrot av olika slag.

- Dessutom så fann jag vanligt hushållsavfall och slaktavfall. Bland annat hittade jag huvuden och ben från nötkreatur så det i sig betyder att ytterligare ett brott begåtts. Slaktavfall får enligt Jordbruksverkets regler inte hanteras på detta sätt då sådant avfall betecknas som högriskavfall.

Artiklarna i NLT i somras verkar inte ha avskräckt nedskräparna. Anders Stikå fann att gruvhålen nyttjats för miljö- försyndelser även under sommaren och sensommaren.

- Jag hittade färska hushållssopor som kaffesump och matrester som inte brutits ned. Och så fann jag spår av en kräftskiva och den lär väl ha hållits ganska nyligen.

Utredningen på platsen gav resultat så tillvida att Anders Stikå kunde beslagta saker som kan utgöra bevis mot nedskräpare.

- Jag vill inte säga vad det är för något men bevisföremål har säkrats. Några personer kommer att kallas till förhör så får vi se vad dom har att säga.

De brottsrubriceringar som kan bli aktuella är miljöbrott, alternativt nedskräpning. Den som fälls för miljöbrott kommer vanligen undan med böter men i allvarliga fall kan fängelsestraff dömas ut.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons