Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det våras för segelflyget

Annons

Det var med skolflygningar i en dubbelsitsig Bergfalke och uppstigningar även med ett motorsegelplan som Ludvika segelflygklubb höll säsongspremiär på Ludvika flygplats i Klenshyttan på lördagen. Vädret var strålande vackert och entusiasterna fick uppleva en mycket angenäm dag såväl nere på Nyckelmyren som uppe i det blå.

Nu våras det i ordets rätta bemärkelse för segelflygsporten i Ludvika och Västerbergslagen. En som vanligt mycket aktiv säsong med många programpunkter vankas under våren och sommaren. Höjdpunkten blir liksom tidigare den årliga segelflygveckan som dessutom alltid kombineras med ett speciellt läger för ungdomar.

Vid säsongspremiären fokuserades mycket av intresset på klubbens blivande nya segelflygare. Fyra unga nybörjare har läst teori under vintern och siktar på att senare under året vara kvalificerade för egna certifikat. De är dock inte de enda.

- Nej, totalt kommer vi att få åtta nya segelflygare i klubben i år och det är väldigt bra, säger segelflygchefen Bengt Forsberg tilllika huvudansvarig för utbildningsverksamheten.

På lördagen var det dags för de blivande luftseglarna att börja skolflyga med trygge segelflygläraren Stig Nilsson i planets baksäte. Pilot i det gamla men omsorgsfullt vårdade bogserplanet av typen Piper Colt var erfarne Fred Carlén med förflutet från såväl flygvapnet som trafikflyget.

- Eleverna ska bland annat lära sig hur det går till när de blir bogserade och hur man manövrerar planen vid start och landning.

Nästa steg i utbildningen syftar till att de nya flygarna skaffar sig formell behörighet när det gäller radiotelefonin mellan planen och markkontrollerna.

Avslutningsvis betonar Forsberg att alla flygövningar äger rum under ytterst betryggande omständigheter och att flygsäkerheten alltid sätts i första rummet.

I det sammanhanget kan också nämnas att Ludvika segelflygklubb för andra året i rad uppfyller kraven för att få klassas som en trygg och säker förening.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons