Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var tjejerna som slog larm

Annons

Varför säger smala tjejer att de är tjocka? Varför kan killar säga att de är bra, men inte tjejer?

Det var några av frågorna som kom upp när socionomen Beate Erichsen pratar värderingar med eleverna i 8c på Jonsboskolan. Det har man nämligen gjort sedan i november.

I det tio veckor långa projektet har eleverna i årskurs åtta diskuterat skönhetsideal, könsskillnader, hur killar och tjejer bemöter varandra och varför.

Det var i samband med att ett gäng tjejer på skolan slog larm om att de var trötta på att bli kallade horor som projektet satte igång.

- Vi bestämde att vi skulle prata mer om hur vi beter oss mot varandra och vilka signaler man sänder ut, säger rektor Mats Andersson.

I oktober kontaktade Mats Andersson Beate Erichsen på socialförvaltningen i Hedemora och hon nappade direkt på förslaget om att hon skulle hålla i samtalen. Beate valde att träffa tjejerna och killarna enskilt.

- Det skulle bli så stökigt annars. Killarna beter sig helt annorlunda tillsammans med tjejerna, enskilt är de mycket mer seriösa och pratsamma.

Projektet avslutades i förra veckan med en gemensam diskussion där tjejerna och killarna fick ställa frågor till varandra i form av anonyma lappar.

Frågorna handlar mest om utseendefixering, om varför tjejer sminkar sig och hur drömtjejen/killen ska vara.

- Tjejer får inte vara kaxiga. Det sitter väl i sedan kvinnorna skulle stå vid spisen. Ofta är vi mer lättpåverkade och suger åt oss av det negativa, säger en av tjejerna.

- Om någon tycker att jag har en snygg tröja så kan jag säga: Ja, jag vet. För jag vet ju att den är snygg, säger en kille.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons