Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det var som i en film"

Annons

I torsdags var Tina och Roger Svens på väg till London, där de planerade att fira sin tionde bröllopsdag. De skulle flyga med Ryanair från Västerås flygplats.

Utanför flygplatsen möttes de av en ovanlig syn. Ett femtontal män låg på marken och bad. De var klädda i långa skjortor som gick ner till knäna.

- Jag tänkte direkt på den elfte september och det som hände i USA i fjol. Man har ju pratat och tänkt på det mycket, säger Tina Svens.

Tina och Roger återsåg de bedjande männen i incheckningskön. Då hade männen fått sällskap av fem till sex beslöjade kvinnor och några barn.

- Jag hörde att de pratade svenska med varandra, så jag tänkte att det var väl lugnt.

Efter incheckningen och bagageinlämningen fick passagerarna kliva ombord på flygplanet. Men flygplanet lyfte aldrig.

Efter en och en halv timme meddelade piloten att man hade fått problem med en passagerares identitet.

- Jag tyckte att det lät lite konstigt, säger Tina. Vi förstod omedelbart vem det kunde vara, eftersom de i gruppen blev oroliga.

Beväpnade poliser omringade flygplanet.

- Jag såg att de inte var vanliga poliser. De hade hundar, automatvapen och skottsäkra västar. Kaptenen sade då att det inte ligger hos den lokala polisen längre. Jag undrade om det var insatsstyrkan.

Tina blev lite orolig men ingen panik utbröt bland de andra passagerarna.

- Poliserna var så lugna. Jag tror att det var därför vi förblev lugna.

Passagerarna fick lämna flygplanet. De fick ta ut sitt incheckade bagage och handbagaget kontrollerades på nytt. Sedan ställdes alla mot väggen och fick hålla sitt pass i handen, medan de videofilmades av polisen.

- Det var väldigt obehagligt. Jag kände mig som en fånge. Jag var inte orolig för mig själv utan tänkte på mina barn som var hemma.

Tina ringde hem och fick veta av sina släktingar att det hade sagts på nyheterna att ett vapen hittats hos en av passagerarna.

Gruppen med de bedjande männen, deras kvinnor och barn fick sitta i ett separat rum, medan Tina, Roger och övriga passagerarna satt i vänthallen bredvid.

- Det var bara en glasvägg mellan oss och vi kunde se när polisen förhörde dem.

Sedan fick passagerarna ett informationsblad från polisen där det stod att man hade hittat vapen hos en passagerare. Ingen i vänthallen kommenterade händelsen. Då var det över 170 personer där.

- Det var som i en film. Jag trodde inte att det var sant. Det hela kändes så långt borta från den svenska verkligheten. Jag undrar hur den här mannen har tänkt. Kan man glömma att man har en pistol i necessären? En kniv kan man kanske glömma, men en pistol glömmer man väl inte?

Strax innan midnatt hade den nya besättningen anlänt. Alla som ville kunde då fortsätta resan, dock ingen från den misstänkta gruppen. Tre engelsktalande passagerare avstod från resan och filmades av polisen när de lämnade flygplatsen.

Resan skulle fortsätta med samma flygplan. Flygvärdinnans förklaring att bombhundarna har gått igenom flygplanet kändes inte tillräcklig för Tina:

- Det kändes otäckt. Hade jag haft barnen med mig , hade jag inte åkt.

Först morgonen därpå förstod Tina och Roger vad de har varit med om.

- BBC hade kapningsförsöket som sin toppnyhet. Då fattade vi hur stort det var.

Tina säger att hon inte har blivit rädd för att flyga:

- Man kan inte gå runt och vara rädd hela tiden. Men jag skulle nog helst inte flyga i september. Och inte till USA heller.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons