Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var något skumt med skolavslutningen i Orsa

Annons

Det var något skumt över Udden vid Orsasjöns strand under lördagskvällen. Utanför staketet till festplatsen stod en klunga ungdomar och försökte ana vad som tilldrog sig bakom plastskynkena runt dansrotundan.

Häftig discomusik tydde på att det var dans, men ingen vanlig sådan. Det avslöjade de diffust skumtäckta figurer som då och då dök upp i fokus.

Det var skumparty för tonåringar, finalen på arrangemangen runt skolavslutningen i Orsa. Med målsättningen att ge ungdomarna alternativ till att supa skallen av sig under läsårets sista dagar.

- Jag är oerhört glad åt att Orsa kommun satsar så helhjärtat på det här, säger ungdomsassistenten Ann-Marie Fröjd.

- Nioendeklassarna åt en fin middag tillsammans med sina lärare på hembygdsgården under onsdagskvällen. Fem bussar fullsatta med 197 ungdomar och 25 föräldrar, som köat för att få bli ledare, festade om på Gröna Lund under fredagskvällen och nu avslutar vi med skumparty.

- Självklart är alla tillställningarna drogfria.

Ett trettiotal ansvarade för att inget spårade ur. Bland dem Föräldrar på stan, medlemmar från Ungdomens hus Leif och väktare, som ställde upp ideellt den här gången för den goda sakens skull.

Idén till skumpartyt kommer från Norrköping och Joakim Liljedahl, som pluggar vid Entreprenörskolan i Leksand, har gjort ett skumparty möjligt också i Orsa. Han har fixat musik, rök- och skummaskiner. Raggat sponsorer och spridit budskapet.

Och nu var man igång. Under stora flak av skum, som snabbt byggde upp ett tjockt täcke över dansgolvet, dansade och busade ett hundratal ungdomar fram till midnatt, då man bröt och övergick till att grilla hamburgare innan alla deltagare blöta, men mätta och nöjda kunde återvända hem.

- Skitkul, tyckte flickduon Linnea Stunis och Evelina Nicolaisen, som ser fram emot nästa skumparty och ett nytt tillfälle till närkontakt utan att någon misstycker.

Även arrangörerna var nöjda och Joakim lär kunna ge en positiv redogörelse när han på onsdag slutredovisar sin praktik vid Ungdomens hus Leif.

- Tråkigt bara att det inte gick att sponsra busspendling mellan Mora och Orsa, för skumpartyt var värt fler än de hundra som kom.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons