Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det var inte hemvärnsfolk som sköt ute vid Gladtjärn"

Annons

Därmed vill han undvika alla eventuella spekulationer om att det skulle ha pågått någon form av hemvärnsmanöver eller att medlemmar från någon krets skulle ha varit ute och skjutit under olagliga och okontrollerade former.

Bihl finner det både osannolikt och rent av omöjligt att någon eller några medlemmar flippat ur och ägnat sig åt ohämmat skjutande. Alla kontrolleras mycket rigoröst innan de beviljas medlemskap.

Han upplever det emellertid olustigt att salvorna som skrämde de campande på söndagen uppges komma från vapen av typen AK4:or som numera är hemvärnsmännens reguljära beväpning. De värnpliktiga utrustas numera med det modernare och mer lätthanterade vapnet AK5.

- Jag har också svårt att tro att någon värnpliktig har tagit med sig vapen och massor av ammunition hem för att nöjesskjuta. Även där förvaras vapnen inlåsta i kasuner och i delar.

Därmed återstår teorin att någon eller några personer sköt med med stulna vapen och dito ammunition.

- Det är lättare att köpa vapen på plattan i Stockholm än att stjäla. Frågan är om det verkligen var AK4:or som användes vid Gladtjärn. Det kommer ju även in vapen österifrån, bland annat AK47:or (Kalasjnikov). Det skulle vara väldigt intressant om polisen kunde få tag i tomhylsor. Då skulle vi få veta, slutar säkerhetschefen.

Mer läsning

Annons