Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det var inte bättre förr

Annons

Denna morgon var det Marie Sundvisson som var huvudpersonen och talare över ämnet "Jag har en plan".

Hon inledde med en djupt personlig och allvarlig skildring, som berörde och automatiskt manade till eftertanke och en slutsats om att allt inte var bättre förr, som vi kanske slarvigt slänger ur oss ibland, när vi glömt bort hur det var då.

Marie Sundvisson förde oss hundra år tillbaka i tiden, till sin mormorsmor i Stockholm, som blev ensam med tre små barn och tvingades vända sig till fattigvårdsnämnden, när barnens pappa, en sjökapten, dog i lunginflammation vid 30 års ålder.

Fattigvårdsnämnden kunde vid besök konstatera att den unga mamman hade det "spartanskt och välstädat och var normalbegåvad".

- Jag tror att det är från henne som jag fått min tjurighet, sade Marie Sundvisson.

Mormorsmodern såg sig ingen annan råd än att lämna bort sitt yngsta barn, en flicka på sex månader.

Den lilla flickan skickades till Osby i Skåne, gifte sig så småningom och fick också hon tre barn.

- Flickan var min mamma, berättade Sundvisson.

När flickan var tre år dog hennes mamma, också 30 år och i lunginflammation. Treåringen flyttades runt hos släktingar, så småningom kom hon till ett barnhem i Stockholm, där hon blev kvar till sex-sjuårsåldern.

- Det har förstås påverkat mig och min uppväxt. Mamma sov i stora sovsalar. När hon kissade på sig fick hon stryk. Då kissade hon på sig igen och fick ännu mera stryk.

Som 12-åring placerades Marie Sundvissons mamma hos fosterföräldrar.

- Så här såg det ut för inte så länge sedan. Det var det enda kommunen kunde erbjuda då, konstaterade Marie Sundvisson och jämförde med hur det ser ut idag, alla besparingar till trots.

Efter en trevlig kväll på Moraparken, kan det nyförälskade paret hyra en lägenhet av det kommunala bostadsbolaget Mora-strand AB. När paret får barn erbjuder kommunen barnomsorg. Barnen kan, när de blir lite större, idrotta i kommunens simhall, där de badar i vatten från det kommunala vattenbolaget. De kan låna en bok på biblioteket, spela fiol i kommunala musikskolan, få bygglov av byggnadsnämnden när de ska bygga ett hus. Pappan jobbar inom hemtjänsten och mamman jobbar med utvecklingsfrågor.

- Jag tror att den kommunala sektorn ger en god service idag. Vi har väldigt bra personal.

- Förändringar behöver egentligen inte innebära något negativt, påminde Marie Sundvisson oss alla om. Det är bra att många är engagerade i olika frågor.

- Det är också bra att ifrågasätta politiken, men det är skrämmande att politikerna ifrågasätts, sade Marie Sundvisson, som i fortsättningen hoppas på många insändare i tidningarna, bara de inte innehåller personangrepp. Politiker är människor som är valda av och företräder invånarna och grundvalen för demokratin.

Planen då?

- Planen är att vara öppen i tanken att ta emot, sade Marie Sundvisson, som inte vill låsa fast sig vid några planer, eftersom "framtiden är i morgon och historien idag".

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons