Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var en gång

Annons

I år är det 100 år sedan HC Andersen dog och nästa år ska bli ett berättarår i hela landet.

Det är med anledning av detta som eleverna på Gruvrisskolan inspirerats och arbetat med sagoberättelser i olika former.

I går besökte författaren och filmaren Bisse Falk och Film i Dalarnas Ingvar Grau Gruvrisskolan för att assistera eleverna i arbetet med sina historier.

Det blev en hel del inspelningar av det rika berättarmaterial som eleverna skapat under våren. Efter inspelningarna var det dags att gå in i klipprummet och lägga på ljudeffekter med mera,

- Det har blivit en salig blandning av berättelser, en del berättelser blir film, andra blir teaterstycke, några elever har även valt att göra en egen cd-skiva av sin berättelse, säger Caroline Ekvall, en av lärarna på Gruvrisskolan.

- Vi har skrivit en berättelse som heter Disco, berättelsen handlar om kärlek. Anna blir kär i en kille på skolan, de träffas på diskot och kärlek uppstår, berättar Parisa, Amna, Jenny, Marcus och Felicia.

Eleverna har ritat bilder till historien och pratar till bilderna. I går fick de se resultatet i klipprummet.

- Vi har fått i uppdrag att föra ut filmen i skolan, det känns både kul och inspirerande. Jag tror till och med att Dalarna är först ut med berättarprojektet, säger Bisse Falk.

Den 26 maj ska eleverna på Gruvrisskolan delta i en stor berättarfestival på Dalateatern, då ska man visa upp sitt arbete.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons