Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var bara slut kvar när Sinnenas trädgård invigdes

Annons

Under fyra år har personal och boende vid Slipstenens demensboende arbetat med sin Sinnenas trädgård. Trädgården var precis fullbordad, när beskedet kom att hela demensboendet ska flytta till Orsagården.

Orsaken är att kommunens socialnämnd måste spara pengar.

Flyttbeslutet hindrade dock inte Slipstenen från att på fredagen ha en ståtlig invigning av sin Sinnenas trädgård.

- Vi ville visa alla våra sponsorer, och även anförvanter, vad vi har fått för pengarna och samtidigt minnas hur skojigt vi har haft under skapandeprocessen, säger Monica Nilsson, som tillsammans med Birgitta Lissel har varit kontaktpersoner under byggtiden.

- Tänkt vad skojigt vi har haft, säger Monica. Som när de unga byggjobbarna från S:t Mikaelskolans byggprogram har fikat med oss. Det har livat upp både personal och boende.

De har tagit hjälp av en landskapsarkitekt med utformningen och fått råd och dåd av Karin Bylén från Dalarns forskningsråds äldreforum, som har kunnat ge argument varför en sådan här trädgård är ett viktigt inslag i demensvården.

I en liten skärmutställning kan besökarna följa trädgårdens tillblivelse och i ett livligt frekventerat uterum sitter skyltarna med alla givare: lokala företag, stiftelser, organisationer och anhöriga.

- Där har vi tillbringat många sköna stunder i sommar, konstaterar Birgitta Lissel, samtidigt som hon funderar över hur de ska kunna få med sig allt till Orsagården, den dag flyttlasset måste gå.

Personal, boende, anförvanter och sponsorer smaskar på "slipstenstårtor" och kaffe innan de samlas i sin Sinnenas trädgård för högtidlig invigning. Socialnämndens kontaktpolitiker Ingrid Bergman gavs hedersuppdraget att klippa det blågula bandet, Åke Christiansson rev av en fanfar på dragspelet och det sista vi såg, innan vi lämnade festen, var hur Rut Jönsson tog sig en svängom på gräsmattan med Monica Nilsson till dragspelets toner. Han är en återkommande underhållare på Slipstenen, minst ett par gånger i månaden har hans dragspel ljudit där.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons