Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det sprutade blod"

Annons

Under gårdagens hovrättsförhandlingar hördes huvudvittnet, den 21-åriga kvinnan som befann sig i lokalen under morgonen den 28 mars förra året.

Kvinnan har skyddad identitet i dag och lever ett begränsat liv. I går berättade hon för rätten hur hennes situation har förändrats:

- Det är som natt och dag. Jag har flyttat, jag har inga vänner. Jag är helt ensam. Nu försöker jag bygga upp det så att jag kan leva ett så normalt liv som möjligt.

Ingen av de fem männen fick närvara under kvinnans förhör. Även åhörarna, utom medias representanter, tvingades gå.

Kvinnan bröt ihop innan hon kom in i rättssalen, men var samlad när hon hördes och vidhöll sin berättelse från tingsrätten.

Hon beskrev hur fyra av männen sparkade och slog offret med tillhyggen.

- De slår som om han inte är någonting värd. Det var slag hela tiden. Som när man hackar i sten.

Enligt kvinnan gjorde två av männen highfive när de konstaterade att Niyomwat var död. På väg ut från lokalen såg hon hur han låg på golvet, han rosslade och hans ben skakade. Niyomwat blödde från huvudet och armen, han var mycket uppsvullen i ansiktet.

- Man ser inte att det är han, sade hon.

I dag ska försvaret fortsätta sin utfrågning av kvinnan. Advokaterna menar att hennes uppgifter inte är tillförlitliga eftersom hon var påverkad av alkohol och narkotika när hon såg våldet.

I går berättade kvinnan att minst två av de dömda männen var påverkade av amfetamin under morgonen, vilket männen har förnekat i tidigare förhör.

Den för mord dömde Niklas Lönnroth, 20 år, hördes också under torsdagen och kom med nya uppgifter om vad som hände när det kvinnliga huvudvittnet hade lämnat lokalen.

- Mina minnesbilder har varit i oordning, jag har inte fått ihop det. Nu har jag legat i cellen och tänkt.

Han berättade att han försvarade sig mot Niyomwat när denne gick till angrepp och var rädd för att bli ihjälslagen. Han stack en bajonett i Niyomwats bröst och hals samt slog honom i huvudet med knivskaftet.

- Det sprutade blod från halsen, sade han.

Enligt Lönnroth skulle detta ha skapat den stänkbild som SKL:s expert på tolkning av blodspår hittat längre in i lokalen, en bit från den plats där kvinnan såg Niyomwat ligga när hon gick hem.

I går meddelade hovrätten också att åklagarna får fortsätta använda bevisning som rör de fem männens koppling till Bandidos. Advokat Johan Eriksson, som tagit upp frågan, krävde då i stället att få veta hur ett tidigare polisförhör med det kvinnliga vittnet egentligen gått till.

Eriksson visade att kvinnan hämtats i sitt hem klockan 14, men att förhöret börjat först klockan 17.15. Enligt kvinnan satte förhöret i gång så fort hon kom till polisstationen.

- Är det så att tre timmars förhör är borta? frågade Eriksson.

I dag ska åklagarna svara på försvarsadvokatens fråga. Under dagen hålls också fortsatta förhör med kvinnan och 20-åringen.

Mer läsning

Annons