Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det sprakar och gnistrar

Annons

- Vi har byggt världens kortaste kraftledning här vid Stri för att utbilda linjemontörer att arbeta uppe i linan vid full spänning med den så kallade barhandsmetoden. Detta innebär att man arbetar med händerna på spänning, skild från jordsidan, säger Göran Olsson vid forsknings och utvecklingsbolaget Stri i Ludvika där linjemontörer nu kan utbildas teoretiskt och praktiskt.

Cirka en miljon har Stri investerat i övningsanläggningen där olika arbetsmetoder kan provas under kontrollerade och säkra former.

De som passerar förbi på gång- och cykelbanan vid Hällarna har sedan midsommar sett den norska gruppen arbeta uppe i kraftledningsstolparna. På långt håll hörs högspänningsspraket.

- Vi skulle gjort de första uppstigningarna i midsommarghelgen men regnet stoppade detta, berättar Olsson.

När vädret några dagar senare tillät arbetet under full spänning så blev Hans Gussiås först med att ta sig upp till den spänningsatta linan.

- Det var lite spänt innan, men sedan märkte jag ingenting. Men man ser hur det gnistrar, säger Gussiås.

Göran Olsson förklarar att det är den specialsydda skyddsdräkten med ett tyg med en invävd metalltrådsskärm som gör att det går att arbeta under acceptabla former. Utan dräkten så skulle spänningen och strömstyrkan kunna leda till muskelkramper, synsläckningar och andra otrevligheter.

Den första gruppen linjemontörer som AMS-certifieras av Stri för Arbete Med Spänning kommer från det norska bolaget Eltel Services AS.

- Vi ska sedan utveckla oss för att kunna arbeta på upp till 420 kilovolt, berättar projektledaren Ole Krukhaag som förklarar att man valde Stri och Ludvika för detta då det här i stan finns unik kompetens som man vill lära sig.

Krukhaag ser framför sig att man kan få uppdrag i hela Skandinavien med att under full spänning byta ut isolatorer och andra delar som finns uppe i kraftlinorna.

Med gårdagens metod var man först tvungen att bryta strömmen och sedan byta delarna. Speciellt i Norge där det vanliga är att en stad matas med en kraftlinje så handlar det om stora summor att vinna för kraftbolagen om man istället kan anlita av Stri i Ludvika certifierade linjemontörer.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons