Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det som EU går ut på

Annons

Svenska byggföretag, stora som små, har planer på att efter den 1 maj organisera arbetskraftsimport och starta rekryteringsföretag i Polen.

Dagen efter regeringens förslag på övergångsregler säger Byggindustrins chefsjurist Åke Rådberg att det inte finns några hinder att rekrytera arbetskraft från öst. "Vi har en lagstiftning kring rörlig arbetskraft", säger han. Regeringen vet att undertecknad vill gå hårdare fram och nu förstår nog läsarna varför jag är besviken på denna urvattnade kompromiss.

Jonas Svantesson, vice vd på Peab, är positiv till rekrytering från de nya EU-länderna.

Det är inte bara byggnadsarbetare som kommer att drabbas. Bemanningsföretaget Mantema rekryterar sjuksköterskor i Polen. Mantemas vd Andre Bryland sa följande i en tidningsintervju: "Jodå, vi lönedumpar, men det är ju det som EU går ut på."

I januari var 16280 byggnadsarbetare utan arbete eller i åtgärder, I begreppet "åtgärder" återfinns inte de som är i aktivitetsgarantin, de som får lönebidrag, är förtidspensionerade eller studerar.

Nu kartlägger Byggnads förekomsten av illegal arbetskraft, de som varken är F-skattare eller har arbetstillstånd. Dessa glöms bort i debatten.

BIRGER HANSSON

Mer läsning

Annons