Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det snattas för nio miljoner i Mora

Annons

Snatterier för nio miljoner kronor om året i Mora.
- Snatterier, eller stölder som jag hellre kallar det, är inte längre någon storstadsföreteelse. Det stjäls lika friskt i Mora, säger Sven Helgesson, ordförande i Mora köpmannaförening.

Begreppet snatteri brukar stanna vid gränsen 300 kronors värde. Ofta är det betydligt högre värden som försvinner ut ur butikerna, utan att gå via kassan.

- Då är det stöld och många tror det är ungdomar som är de stora snattarna, men där finns folk ur alla samhällsklasser och alla åldrar, säger Sven Helgesson och tillägger att det är hög tid att säga ifrån.

- Eftersom stölderna bara ökar i omfattning och att vi nu uppskattar att 9 miljoner kronor försvinner ur butikerna i Mora måste den här utvecklingen stoppas.

Thomas Pettersson, företagsrådgivare vid Svensk handel, anger att det snattas för cirka 100 miljoner kronor årligen i Dalarna.

- Det här är ett allvarligt problem för handeln eftersom snatterierna i vissa fall kan äventyra en butiks fortlevnad, säger Pettersson och anger även att snatterier kan vara inkörsporten till grövre brottslighet.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons