Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ser mörkt ut för centerpartist som kräver tända ljus

Annons

Sedan ett antal år tillbaka har kommunen mörklagt delar av vägbelysningen på riksväg 71 söder om Malung. Syftet var ett försök att spara pengar.

Nu kräver Pär Kindlund (c) att kommunen ska tända lamporna igen.

- Många som bor längs den här nedsläckta vägsträckan tycker att mörkret är besvärande. Det ger också ett dystert intryck på den stora turisttrafik som vi har huvudsakligen under den mörka årstiden, säger Pär Kindlund som nu tar upp den lysande idén i en motion.

Det är längs riksväg 71 (och kanske blivande E16) från viadukten i Grimsåker och cirka fyra kilometer söderöver ner till värdshuset Lugnet, som kommunen delvis mörklagt genom att släcka befintliga väglampor. Så har det sett ut i flera år.

Från början var det tänkt som ett försök. Efter utvärdering var tanken hos politikerna att kunna gå vidare och släcka vägbelysning på andra ställen för att spara pengar.

- Det finns flera orsaker till att det inte blivit så, men främst är det att vi inte haft resurser så att någon riktigt kunnat ta sig an frågan, säger tekniska kontorets chef Hans-Göran Larsson.

Försöket i Malungs kommun har således kommit av sig. Hittills är det bara på sträckan söder om Malung som kommunen släckt väglampor. De som bor i området har krävt att få tillbaka full vägbelysning. De vill inte särbehandlas jämfört med andra byar inom kommunen.

Totalt är det ett 60-tal ljuspunkter som är släckta. Genom bebyggelsen i Grimsåker och Östra Utsjö är varannan lampa urkopplad. Över skogen ner mot Lugnet är det helt mörklagt.

Ett tiotal lampor lyser vid värdshuset och golfklubben.

Kostnaden för att driva varje ljuspunkt är cirka 500 kronor om året för ström och underhåll.

Kommunen sparar alltså 30000 kronor om året på de släckta lamporna vid riksvägen.

- Med tanke på att släckningen inte orsakat någon större skada så tycker jag nog att det är ett sparande som kan försvaras, säger Hans-Göran Larsson.

Kommunen driver och bekostar cirka 4000 ljuspunkter runt om i hela kommunen. Kostnaden är cirka två miljoner kronor per år.

Om man skulle kunna släcka varannan lampa så handlar det alltså om ett sparande på en miljon kronor om året.

Förutsättningen är dock att elbolaget inte ändrar avtalet ifall antalet lampor minskar.

Så har skett i grannkommunen Vansbro som därmed inte nådde avsedd spareffekt då man släckte ett stort antal lampor.

Enligt

Hans-Göran Larsson finns de kommunala väglamporna huvudsakligen i glesbygdsområden.

Där lampor krävs ur trafiksäkerhetssynpunkt, till exempel vid vägkorsningar och i tätorter där många fotgängare rör sig, är det i regel Vägverket som står för vägbelysningen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons