Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ser ljust ut för nattakuten

Annons

Akuten på Avesta lasarett har varit ett diskussionsämne i många år.

Det senaste förslaget att lägga ned akuten i Avesta och Ludvika nattetid har upprört i södra Dalarna.

- Stänger de akuten nattetid så försvinner snart en massa kringresurser och sedan är det osäkert om vi får något lasarett kvar över huvud taget, resonerar Marina Nedzewicz-Ander (kd).

Hon får medhåll av personalen på akuten som länge känt oro inför framtiden.

- Jag kommer från Sala, säger sjukskötare Stefan Karlsson. Där är det total kaos när folk tvingas åka till Västerås och möta långa väntetider. Jag vill inte att samma sak ska hända här.

Kristdemokraterna har tidigare ställt sig bakom det aktuella besparingskravet med socialdemokraterna i spetsen, men Marina tog saken i egna händer och gick emot sina partikollegor.

Hon lät skicka ut namnlistor som samlat drygt 4 000 underskrifter under de fyra dagar listorna varit i omlopp i Avesta kommun.

- Vi fick mängder av namn redan första dagen. Folk reste hit bara för att skriva på, berättar hon.

Inga listor i Hedemora? Det är ju Hedemorabornas lasarett också.

- Nej, det mäktade jag tyvärr inte med. Insamlingen måste ju vara hanterbar, och det var bråttom, för på fullmäktigemötet på måndag tänker jag personligen överlämna alla listor till landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson.

Men nu har ju majoriteten bland politikerna i landstinget vänt. Nu förväntas nattakuten bli kvar. Tar inte det udden av din insamling?

- Nej tvärtom. Det här är en seger för Avestaborna. Jag är övertygad om att det är tack vare insamlingen vi får ha akuten öppen på nätterna även i framtiden, svarar Nedzewicz-Ander.

- Är du säker, undrar avdelningsföreståndare Anna-Karin Svennar försiktigt.

- Jag är säker, svarar Nedzewicz-Ander. De kan bara inte bli några fler svängningar nu.

Personalen på akuten kanske kan pusta ut några år framöver.

- Det kändes lite lättare att gå till arbetet i dag, säger Svennar. Men vi är så luttrade och vågar inte ta ut något i förskott. Det är ju inte förrän på måndag beslutet fattas.

Istället riktas blickarna mot dagkirurgin på Avesta lasarett. Nu är det den som ska bort.

- Jag vill inte ta ställning till detta i nuläget, säger Nedzewicz-Ander. Men den akuta verskamheten måste gå före den planerade.

Marina hade tänkt att begära återremiss vid måndagens möte. Den tanken har hon nu släppt.

- Jag är beredd att gå med på nedläggning av dagkirurgin bara akuten får bli kvar. Det är också bra att vi kommer till beslut så personalen på lasarettet vet vad som gäller.

BERIT ZÖLLNER

Mer läsning

Annons