Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det sa klick i Ulvsjön

Annons

Nu har de fått drömstället i en by med fyra bofasta invånare i norra delen av Mora kommun. Platsen heter Ulvsjön, nio mil från tätorten Mora.

- Vi kom hit i september förra året och har hunnit med att prova på alla årstider. Engentligen hade vi tänkt att åka hit en gång i månaden. Men vi reser hit var fjortonde dag. Vi trivs verkligen i Ulvsjön, säger Karin och Karl.

Tidningen träffar dem en söndag. Sanningen att säga så vilar daglig söndagsfrid över den lilla byn. Karin och Karls ställe nås via en guppig stig.

- Varje gång vi kommer ur bilen går vi upp på utetrappan och bara njuter av den omgivande stillheten.

Ett viktigt skäl till deras trivsel är att huset de flyttat till känns i princip nytt invändigt. Väggstommen har troligen anor från 1700-talet och ute på gården finns en snickarstuga, med 1600-talet som uppskattad tidsram.

- Fram till för tre år sedan förekom åretruntboende i huset. Vi kan åka hit precis vilken årstid som helst.

Dessutom har byns fyra bofasta tagit emot Karin och Karl med öppna armar och de har deltagit i byns olika göromål.

Fakta om byn är att klockstapeln restes 1931 och det har varit som mest 70 bofasta i byn.

Till vardags bor Karin och Karl i Åkersberga. De pendlar med bil, i regel gemensamt varje dag, till jobben i centrala Stockholm. Oscars församling, där Karin är verksam, ligger nära Karls arbetsplats på italienska ambassaden, som är inrymd i en anrik fastighet på Djurgården.

Karin är utbildad teolog och har tidigare arbetat som försam-lingssekreterare både i Motala och Sollentuna innan hon kom till Oscars församling.

Karl med efternamnet Turicchia har visserligen italienskt påbrå i släkten men hans föräldrar var svenska medborgare. Under andra världskriget bodde föräldrarna i Italien och Karl föddes där 1944. Tre månader efter födseln flydde familjen hem till Sverige.

- Min pappa arbetade på SAS och blev några år stationerad i Italien så jag bodde där tills jag var elva år och gick fyra år i italiensk skola, berättar Karl.

Väl hemma i Sverige igen så studerade Karl så småningom kulturgeografi på högskolan och var sedan med i uppbyggnaden av Linköpings högskola som adjunkt och universitetslektor.

1974 fick han jobbet som presschef vid Italienska ambassaden.

- Det är en omväxlande och stimulerande syssla som kräver att jag följer med i den dagsaktuella utvecklingen.

Både Karin och Karl uppger att bekantskapen med Ulvsjön har gett deras liv en ny dimension.

- Vi får möjlighet att se Sverige från ett glesbygdsperspektiv. Något som rikspolitiker ofta missar. Det står klart att varje trakt och varje kommun har sina speciella problem som måste lösas genom lokalt tänkande.

Karl och Karin påpekar det märkliga med att Ulvsjön tillhör Mora kommun fast närmaste stora ort är Älvdalen.

- Bland annat förstår vi att monopol på vissa sektorer som post och systembolag garanterar folket i glesbygd ett bra utbud.

De har också sett att varje bofast i Ulvsjön får ställa upp på flera sätt. En av de bofasta är hemsamarit, väderobservatör samt sköter posten med två resor till Älvdalen per vecka.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons