Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det nya valsverket är igång

Annons

Investeringarna i nytt valsverk, blankglödgningsugn och skärverk placerar Outokumpu i Långshyttan i framtiden inom tillverkningen av band i rostfritt stål.

Bygget, inklusive en ny huskropp, kostar cirka en halv miljard kronor.

-Vi har fått verktyg att förvalta, säger Håkan Morelius, lokal projektledare, som räknar med att alla nya maskiner ska vara i drift i slutet av februari.

Valsverket är redan i drift, något försenat, men sedan en vecka tillbaka körs femskift. Två man i taget är ansvariga operatörer även om det valsas mest på kvällar och nätter. Dagtid sker fortfarande intrimningar.

Blankglödgningsugnen har provvärmts, den mjukar upp stålet efter valsningen med en vätgasprocess, och skärverket är under montering.

- Vi har ett väldigt bra orderläge och det är bra att vi ökar produktionen. Vi ökar också basen för hur vi närmar oss våra kunder. Vi har ett bredare produktprogram, upp till 1100 millimeters bredd, säger Petter Eriksson om investeringarna.

Det komplexa arbetet med att bygga nytt under ordinarie drift har ställt stora krav på medarbetarna.

- Det fanns en risk att vi inte skulle klara av att hantera den befintliga fabriken men vi har producerat enormt bra de senaste månaderna, fortsätter Håkan Morelius.

I och med att medarbetarna är på plats och aktiva i uppbyggnaden av den nya anläggningen är de flesta också redan inkörda.

Det är en arbetsform som Outokumpu i Långshyttan har lång erfarenhet av. Kunskap tas till vara och utvecklas på plats.

Årligen investeras 20 miljoner kronor i mindre reparationer och kontinuerlig förbättring av maskinparken.

-Utslitna delar byts, dimensioner ändras och vi investerar i arbetsmiljön och i den yttre miljön, förklarar Håkan Morelius.

Att minska elförbrukningen är en av de mer komplexa delarna. Den nya maskinhallen kommer att värmas genom återvinning av den värme produktionen ger.

Till kontorsdelen kommer bergvärme att användas.

Den andra juni är det Brukets dag och Outokumpu visar då anläggningen för allmänheten.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons