Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det nya köket är en dröm

Annons

Det är fredag förmiddag och en stolt och glad Yvonne Ek visar runt i "hemkunskapens" lokaler på Lorensberga skola.

När tidningen var här i oktober 2005 jublade hon över att politikerna äntligen beslutat att lokalerna skulle totalrenoveras.

-Det är enormt slitet här. Öppnar vi fönstren är det risk för att de trillar ur, sade hon.

Nu, 16 månader senare, har politikerna uppfyllt löftet. Firma NJ Bygg var huvudansvarig för rusten som genomfördes i höstas till en kostnad av cirka sex miljoner kronor. När elever och personal kom tillbaka efter jullovet var det klart för inflyttning.

-Det är så ljuvligt här och det allra bästa är ljudet och ljuset. Förr skallrade det i skallen när 16 elever var här samtidigt, nu hörs det knappt när de är 24, konstaterar Ek som är lärare här tillsammans med Ann-Sofi Danielsson.

Elever i årskurs 5 på Junibacken och Knutsbo skolor har här sin undervisning i "hem- och konsumentkunskap" och så Lorensbergas elever på högstadiet. För närvarande är det cirka 480 barn och ungdomar som vistas i lokalerna ett par timmar varannan vecka.

-Mer är det inte. Trots att det är så viktigt är hem- och konsumentkunskap det ämne i grundskolan som har minst antal timmar. Under hela grundskoletiden handlar det om bara 118 timmar, upplyser Ek.

Vid NLT:s besök är det eleverna i klass 8 A som är här. De ska provsmaka ostar men annars är det bara teori på dagens pass under rubriken "ekonomi och boendemiljö". Men hemkunskap handlar naturligtvis väldigt mycket om matlagning och under sina grundskoleår får eleverna lära sig att laga såväl kött- som fiskrätter och att baka.

-Det är kul att hålla på med mat och att laga mat som vi sedan får äta, säger några av eleverna som också, förstås, är nöjda med de rustade lokalerna.

-Det är ljusa färger och känns mycket renare och skönare, konstaterar de.

Slutbesiktningen hölls i förra veckan men ännu återstår en viktig bit innan renoveringen känns som riktigt klar.

-Före jul beställde vi nya möbler, skåp och annat för drygt 100 000 kronor och det har vi ännu inte fått. Men allt är nytt här, från minsta visp och provsticka och kastruller till vitvarorna. Vi har till exempel nio spisar och fem frysar.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons