Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det nya EU-passet för sällskapsdjur

Annons

Så här i semestertider rör många frågor till djurspalten det nya passet för sällskapsdjur. Passet avser hundar, katter och illrar, och gäller för resor inom EU från 3 juli i år.

Då bara Sverige och Holland hunnit genomföra reformen har kravet på pass skjutits upp till 1 oktober. Fram till dess duger det med ett sammanställt vaccinationsintyg och avmaskningsintyg för att resa med de här djuren inom EU.

Det nya passet som redan gäller och krävs från 1 oktober ska utfärdas av veterinär och innehålla följande:

r uppgifter om djurets ägare

r beskrivning av djuret (art-, ras och kön)

r uppgifter om djurets id-märkning (mikrochip

eller tatuering)

r uppgifter om rabiesvaccinationer och

blodprovssvar

r uppgifter om avmaskning mot dvärgbandmask

Varje pass är dessutom märkt med ett nummer som är unikt för varje exemplar. Plats finns för foto på djuret, och ett pass för sällskapsdjur kostar runt 450 kronor.

Med det nya passet förenklas resandet med djur inom EU. Inte minst genom att kravet på tillstånd från Jordbruksverket för införsel av djur till Sverige försvinner.

Det handlar för närvarande om cirka 30 000 hundar, katter och illrar, som årligen förs in i landet. Merparten av dessa är hundar, som enligt de nya reglerna inte längre behöver vara vaccinerade mot valpsjuka och leptospiros.

Ett förvånande beslut av Jordbruksverket då smittrisken är precis lika stor som tidigare. Faktum kvarstår också att det är synnerligen allvarliga sjukdomar som kan leda till döden.

Samma sak gäller vaccineringen av katter mot kattpest och kattsnuva. Inte heller det krävs i passet för resa mellan medlemsländerna inom EU. Och det trots att även det är sjukdomar som fortfarande finns och direkt börjar sprida sig om vi djurägare slutar vaccinera våra djur.

Nu rekommenderar visserligen Jordbruksverket fortsatt vaccination men överlåter ansvaret helt och hållet på den enskilde djurägaren. Tyvärr riskerar det ge fel signaler att tidigare krav tas bort och ersätts med rekommendationer.

En annan nyhet från och med 3 juli i år är möjligheten att söka dispens för att ta in hundvalpar och kattungar från utlandet upp till tre månaders ålder. Det gäller dock att man har speciella skäl, att djuret förs in direkt från uppfödaren och inte har träffat vilda djur som riskerar ha rabies.

Det här sistnämnda gäller i första hand till 1 augusti i år, då det kommer nya regler som kan innebära förändringar. Så håll fortlöpande kontroll på Jordbruksverkets hemsida (www.sjv.se) för att vara uppdaterad när det gäller in- och utförsel av sällskapsdjur inom EU.

SVENSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons