Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det nya året dansades in

Annons

- Vi hade vår nyårsafton den 20 mars och sedan vi brukar ha festligt i ungefär en vecka. Så gör man i Kurdistan och vi i Sverige har tagit efter lite, säger Josef Erdem, som är ordförande i kurdiska föreningen.

I Dalarna finns i dag cirka 2 000 kurder, merparten av dem, mer än 1000 personer, är bosatta i Borlänge kommun där man även har en livaktig kurdisk förening.

Kurderna i Borlänge firade Newroz den 20 mars också, då drygt hundra kurder samlades bakom Jakobs kapell i Jakobsgårdarna för att hälsa det nya året med eldar och fyrverkerier.

Vid festligheterna i Cozmoz var det inte så mycket maten som var i centrum utan det var musiken, dansen och sången som var nummer ett.

- Det enda ätbara vi bjuder på är lite choklad, annars är den här festen mest för att våra kvinnor och barn ska få komma ut, dansa, sjunga och ha roligt, säger Josef Erdem.

På plats fanns även ett par stora kurdiska artister, som Kurdistans motsvarighet till vår Christer Sjögren, Ismail Cuma.

Han är jättestor på hemmaplan med sin form av typisk dansmusik, men nu fanns han även i Borlänge.

En annan sångare och musiker som fanns i Cozmoz och roade var Kadir Asad, som man hämtat från kungliga huvudstaden, Stockholm.

Festligheterna i Cozmoz pågick till långt in på småtimmarna.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons