Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det mesta av stormarnas offer räddades

Annons

I våras utspelades det stora skogskaoset i Dalarna när markägarna kämpade mot klockan för att rädda så mycket stormfällt virke som möjligt.

Situationen var mycket allvarlig. Men nu ser det ut som att det mesta av virket gick att rädda.

- Visst finns det fortfarande mycket stormfällt virke kvar. Främst i östra Dalarna. Men vi lyckades rädda det mesta från att förstöras. Det är naturligtvis väldigt skönt, säger Ulf Bergkvist, vd på sågverket Bergkvist i Insjön.

Det var främst det allvarliga hotet att mycket stora värden kunde gå till spillo som bidrog till att samtliga aktörer tog krafttag och arbetade gemensamt för att rädda virket. Men det fanns fler faktorer som bidrog till den lyckliga utgången.

- Vi hade väldigt tur med vädret, som ju var torrt och varmt. Dessutom är vi glada över att det finns väl fungerande skogsbilvägar i områdena. Detta underlättade väldigt mycket, säger Ulf Bergkvist, som i sommar istället kunnat blicka ut över ovanligt stora lager med timmer. Det blev resultatet av "räddningsaktionen".

- Därför har vi i sommar vattnat lagret samtidigt som sågverket har gått för högtryck. Nu känns det skönt att det gick bra, säger Ulf Bergkvist, som hoppas att vårens händelse gör att passiva skogsägare i framtiden inte glömmer att verkligen se om sin skog så att man är bättre förberedda inför kommande stormar.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons