Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det krävs bevis - och vågar ingen vittna sitter man i en rävsax"

Annons

Fallet med vaktmästaren som upplevs som hotfull och skrämmande av de andra hyres-

gästarna har två sidor.

- Självklart är det så att den som har tillgång till huvudnyckeln ska vara en person som är allmänt aktad och omdömesgill, säger PG Nyström på tal om mannens vaktmästarsysslor.

Men frågan om hyresvärdens möjligheter att vräka en störande hyresgäst är mer komplicerad. Skyddet för hyresgästen är mycket starkt. Allt för att skumma hyresvärdar inte ska kunna göra sig av med hyresgäster på lösa grunder.

- Sådant här avgörs från fall till fall och brukar vara besvärligt ur bevissynpunkt, säger PG Nyström.

Utgångspunkten är hyreslagen där det står att en hyresgäst inte får utsätta omgivningen för störningar. I första hand ska hyresgästen få en tillsägelse.

Är störningarna mycket allvarliga kan hyreskontraktet sägas upp. Det slutar ofta med process i hyresnämnden eller tingsrätten.

- Störningarna måste kunna styrkas, och det sker normalt sett genom vittnesutsagor. Det förutsätter att grannarna är namngivna och kan redogöra för vad som hänt och när, säger PG Nyström.

- Eventuellt kan man också åberopa vittnesmål från poliser som varit på plats, men det förutsätter att de själva hört störningarna, fortsätter han.

PG Nyström är noga med att poängtera att bollen ligger hos värden när hyresgästerna har problem av det här slaget:

- Det krävs att värden tar det på allvar och agerar, säger han.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons