Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det krångliga pensionssystemet

Annons

Svar till Kent Sjögren, 22/3:

Tv-programmet Uppdrag granskning, har efter inslaget sagt att deras uppgifter var felaktiga då man sa att pension utbetalades med drygt 7 000 kronor per månad.

Man kan undra vem som verkligen litar på det svenska pensionssystemet när inte ens statsministern Göran Persson tror på det.

Han sa nyligen att "det nya pensionssystemet kommer inte att bli populärt om 20 år när svenskarna inser vad det är vi gjort". Så visst är Kent Sjögrens tvekan befogad.

Pensionssystemet består av inkomstpension, premiepension, tilläggspension och garantipension. Det är bara garantipensionen som inte beror på hur mycket man har arbetat och tjänat under sin livstid, och det är ett grundskydd för den som haft låg eller ingen inkomst alls.

För att få full pension krävs 40 års bosättning i Sverige åren mellan 16 och 65 år. Undantaget är om man har pension från andra länder.

Full garantipension för en person född före 1938 är högst 7 162 kronor per månad för ogift person eller 6 381 kronor per månad för gift person. Sedan dras skatten och då blir det som bekant inte mycket kvar i plånboken. Med sänkta skatter för låginkomsttagare får pensionärerna mer kvar i plånboken.

Det är nästan omöjligt att svara generellt och ge de fakta som Kent Sjögren kräver då stödet för vård av en anhörig skiljer sig mellan kommunerna i landet. Stödet för vård av anhörig sades i programmet vara 7 700 kronor per månad. Anhörigbidrag bestäms av kommunen och kan ges till anhörig för att betala för utförd hjälp i hemmet.

ROLF GUNNARSSON (M

Mer läsning

Annons