Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kostar att ha bil

Annons

Jag läste i dagens tidning (24 januari) om Åke Sundberg i Falun som har problem med sin bil. Han har "fått" en handikappanpassad bil men nu kan han inte köra med den för den kostar för mycket. Reparationerna är för dyra.

Visst, det är jättesynd om honom men vad har han väntat sig? Vem har en bil gratis? Jag har också en handikappanpassad bil på grund av att jag sitter i rullstol. Många tror att vi som har anpassade bilar får dem gratis. Varför skulle vi få det?

Jag får glatt punga ut egna pengar för min bil.

Anpassningen får jag däremot betald.

En anpassning som ska räcka i minst sju år innan jag kan byta bil igen. Jag är därför tvingad att köpa en ny eller näst intill ny bil för att få anpassningen godkänd.

För att få plats med min permobil är jag dessutom tvingad att ha en stor bil. Jag har därför en ny bil som kostade mig över 200000 kronor i inköp. Mycket pengar, javisst men den betyder enormt mycket för mig.

Jag är väldigt tacksam över att jag kan få bilen anpassad så att jag kan vara så oberoende av hjälp som möjligt. Visst skulle det vara härligt att dessutom få alla reparationer och kanske bensin gratis också. Vem skulle säga nej till det? Men varför skulle jag få det? För att jag är en stackars handikappad människa kanske?

Ja, det är sorgligt att Åke Sundberg inte kan åka till sin åldriga mor och sitt barns grav men att ha bil kostar pengar.

Sorgligt, men sant och ingenting blir bättre av att man tycker synd om sig själv heller. Sorgligt det också kanske men precis lika sant.

EN MÄNNISKA I RULLSTOL

Mer läsning

Annons