Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det kom som en chock"

Annons

Christel Anderberg stod som tvåa på moderaternas riksdagslista i Dalarna, efter Rolf Gunnarsson. På grund av moderaternas kraftiga tillbakagång förlorar partiet ett av sina två mandat i riksdagen.

När tidningen ringer vid 23-tiden upp så är hon på väg hem till Säter, tröttheten har slagit till efter över en månads hårt valarbete.

- Nog insåg vi att folkpartiet skulle ta väljare från oss, men inte så många. Vi hade ju hoppats att de skulle ta från socialdemokraterna, men så blev inte fallet, säger hon.

Anderberg vet inte riktigt varför moderaterna förlorade så mycket. Hon hänvisar till att partistyrelsen ska sätta igång att analysera och skärskåda misstagen.

- Det vore ju förfärligt om Göran Persson har rätt när hon säger att inget parti som kräver sänkta skatter kan vinna ett val i Sverige. Vi moderater vill att man ska kunna leva på sin lön, något parti måste ju driva den frågan, säger hon.

Christel Anderberg tycker annars att partiet haft flyt i valrörelsen, god stämning och många intresserade kring valstugorna. Fast de senaste dagarna har många reagerat på de främlingsfientliga som några moderater gjorde i TV-programmet Uppdrag granskning.

- Det var förfärligt illa, men kan inte vara hela förklaringen, säger Anderberg.

Hon är kritisk till de täta opinionsmätningarna, som pågår ända fram till dagarna före valet.

Det ger den segertippade ökad medvind. I förra valet gynnade det kristdemokraterna, i år folkpartiet, anser hon.

Christel Anderberg bor i Säter och har varit riksdagsman i elva år.

Vad ska du göra nu, om du inte kommer in i riksdagen?

- Jag vet att det finns jobb, där har jag större tur än många partikamrater. Tidigare var jag chefsåklagare, men åklagarämbetet är omorganiserat. Kanske blir jag kammaråklagare i Falun, där är det brist på åklagare och många som arbetar där är unga.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons