Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det knakar i budgetramen

Annons

Att Sveriges Kommuner och Landsting kommer med prognoser som går upp och ned gentemot kommunens budget är något som kommunledningen är van vid.

- Men att det skiljer så mycket som 24 miljoner kronor så här tidigt är oroande, säger Dan Westerberg.

I en skrivelse till kommunstyrelsen konstaterar kommunens ekonomichef Jan Malmberg att försämringen av skatter och bidrag är av sådan storlek att den snarast bör ses över av kommunens politiker.

Malmberg menar att kommunledningen skyndsamt måste ta ställlning till om den ska besluta om förändringar i verksamheten som helt eller delvis motsvarar bortfallet av de 24 miljoner kronorna.

- Självfallet måste vi vidta åtgärder och anpassa oss, men utan att vi för den skull råkar i panik, säger Westerberg.

På frågan om hur kommunen i så fall ska agera vänder Westerberg inte helt oväntat blickarna mot skolnämnden, socialnämnden och omvårdnadsnämnden.

- Det är de tre tunga nämnderna som svarar för 80 procent kommunens totala budget. Det är där man får se om det finns möjligheter att förändra.

I sitt beslut om budget 2007 fastställde kommunfullmäktige att kommunens ekonomiska resultat ska uppgå till minst två procent av skatter och bidrag, vilket motsvarar 46 miljoner kronor.

Tanken är att dessa 46 miljoner kronor ska vara en sparbössa som kommunen kan ta ur för att möta exempelvis oväntade förändringar i sin verksamhet.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons