Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det känns skönt att föräldrarna reagerar"

Annons

- Det känns tungt i hjärterötter att inte veta hur framtiden blir.

Lotta Backström, lärare sedan 15 år på Järlindsskolan, gruvar sig för ett eventuellt nedläggningsbeslut - dagen innan examen.

- Järlindsskolan är speciell, en småskalig skola nära naturen, en skola där både föräldrar och barn (cirka 60 elever) greppar sin närmiljö.

- Och framför allt en skola som alla trivs med, både barn, föräldrar och skolpersonal. Systrarna Kallur berättade på en skolträff hur de upplevt och känt trygghet under sin skoltid i Järlindsskolan.

I dagsläget råder tryckt stämning i lärarled. Lotta Backström och hennes tolv kollegor på för- och grundskola, samt fritidspedagog och bespisningspersonal hoppas i det längsta.

- Vågar vi känna framtidstro? Det gör faktiskt ont att tänka på en splittring av god kamratanda, delad elevskara, flytt till olika skolhus... Söderbaumska, Östra eller Montessori.

- Mitt i all frustration känns det skönt att Järlindsbarnens föräldrar reagerar - de protesterar faktiskt både för skolans överlevnad, oss och barnens trygga närmiljö.

Varför ska pengar styra? Lärarkollektivet tror inte att en nedläggning av Järlindsskolan ger några betydande besparingar. När skolhuset renoverades tänkte alla "nu satsas det på Järlinden". I dag vilar nedläggningshotet som besk eftersmak.

- Frågetecknen hopar sig. Hur blir det? Inte för att jag blir utan jobb, men härliga elever i en bra skola och tankar över sprucken kollegial gemenskap räcker för att det ska göra ont. Femton år på samma ställe passerar inte spårlöst förbi, säger Lotta Backström som gillar Järlindsskolan, sina barn och sitt yrke.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons