Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Det känns lite högkulturellt

Annons

- Det känns lite högkulturellt att få stipendiet, kul att få uppskattning för mina texter, säger Stefan Sundström.

Själv har han börjat läsa mer poesi på senare dar.

- Man skalar bort skitsnacket när man blir äldre, säger han.

Stefan Sundström, som började inom punkgenren och nu också är en uppskattad Allan Edvall-tolkare, har varit med i musikbranschen länge. Men när han kliver in på scenen inför gymnasieeleverna konstaterar han att han är nervös.

- Jag har aldrig spelat på en gymnasieskola förr och är inte van att uppträda den här tiden på dygnet, men någon gång ska vara den första, säger han.

Som vanligt har han glimten i ögat och humorn är ständigt närvarande när han pratar till publiken, något som står i skarp kontrast till hans texter.

Sundström ger ytligheten i samhället en rejäl spark i skrevet när han sjunger om sina kompisar Ronald McDonald, Robinson-Margerit och Robinson-Janne. I låten Pillertrillare skildrar Sundström den lilla människans kamp i vardagen.

Eleverna applåderar kraftigt när han gett en dyster skildring om vardagen med hjälp av Astrid Lindgren figurerna Emil i Lönneberga, hans syster Ida och Pippi Långstrump. Något han kallar för en slags Junibacken after dark.

- Vilken kille, vilka texter. Det är Cornelius Wreeswijk-stuk på det här, säger esteteleven Jonna Söderberg.

Som bekant har Sundström rötter i Vikmanshyttan. Från sin barndom minns han otaliga resor med bil på dammiga grusvägar mellan Stockholm och Vikmanshyttan.

Han passade på att besöka sin pappas grav på Hedemora kyrkogård och efter spelningen skulle han avnjuta en måltid på Stadshotellet med sin faster Britta Sundström som arbetat som folkskolelärare i Hedemora.

Stefan Sundström ser fram emot en lugn sommar.

- Jag kommer att vara ledig i juni och juli. I augusti börjar jag spela igen. I oktober har jag en spelning på Bolanche i Borlänge.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons