Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kan snart vara slutbadat i Venjan

Annons

- Vi måste jaga varenda krona och det kan inte vara riktigt att skolan ska driva en simhall, säger Nils Carlsson, barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Diskussionen om att stänga simhallen dök upp redan i fjol. Sedan dess har en arbetsgrupp bildats i Venjan för att försöka ta fram förslag och åtgärder som kan sänka driftskostnaderna.

Göte Nilsson ingår i arbetsgruppen och han berättar att ett stort energiläckande panoramafönster i hallen, som vetter mot Vanån, bör sättas igen. Bara den åtgärden skulle spara 2,5 kubikmeter olja i den oljebaserade värmanläggningen.

- Vi har även planerat att bygga ett gym i den nedlagda skolköket för att få in ytterligare inkomster, säger Göte Nilsson.

Redan tidigare har Venjans AIK, där Göte Nilsson är engagerad, tagit på sig vaktmästarsysslan och även administrativa uppgifter för simhallen, allt för att sänka driftskostnaden.

Idrottsklubben är beredd bekosta en form av badmästarutbildning för skolans lärare, Torbjörn Martinsson, som för övrigt ingår i arbetsgruppen tillsammans med Leif Wärn, Ylva Nylander och Bo Andersson.

- Får vi en person med behörighet att skriva ut prestationsmärken, tror vi det bidrager till att höja frekvensen i badet.

- Enligt uppgifter från kommunen kostar det 100 000 kronor per år att värma upp enbart bassängen, en uppgift vi ställer oss tveksamma till. Det låter för mycket, berättar Göte Nilsson vidare.

Grundskolechefen, Jan-Eric Steen, bekräftar dock att driften av simhallen ligger på den här kostnadsnivån.

- Någonstans mellan 100 000 och 130 000 per år är kostnaden beroende på oljepriset, säger han.

Steen tillägger att i kombination med idrottssalen, som finns i samma byggnadskomplex, är kostnaden omkring 200 000 kronor per år.

- Barn- och utbildningsförvaltningen har ansett att kostnaden för simhallens drift bör lyftas över på turist-, ungdoms- och fritidsnämnden (tuf-nämnden).

- Det har dock visat sig inte vara helt okomplicerat att göra detta och därför har vi försökt lösa den här frågan i samverkan med ortsbefolkningen, säger Jan-Eric Steen.

Det är alltså här den nämnda arbetsgruppen i Venjan kommer in i bilden, gruppen som nu försöker hitta åtgärder som kan göra simhallen billigare att driva.

Den beräknade kostnaden för att "stänga" panoramafönstret och täta den väggen ligger i alla fall på 68 000 kronor. Åtgärden ska spara olja för cirka 20 000 kronor per år. Det tar alltså drygt tre år att tjäna igen investeringen.

- Vi fortsätter gnugga geniknölarna och hoppas på välvilja från kommunen när vi presenterat ett färdigt sparpaket.

Simhallen behövs här. Barnen måste kunna lära sig simma och för många andra är simhallen ett ljus i tillvaron här i Venjan, summerar Göte Nilsson.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons