Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Det kan få ödesdigra konsekvenser

Annons

Neddragningarna inom räddningstjänsten i Säter kan få ödesdigra konsekvenser. För att rädda människor och djur tvingas brandmännen i Säter numera att invänta förstärkning från Stora Skedvi eller Gustafs för att få använda rökdykare.

- I och med att man tar bort en man i jourgruppen får vi inte använda rökdykare enligt säkerhetsbestämmelserna. Vi tvingas vänta på hjälp från Gustafs eller Skedvi, säger Stefan Wengelin, kårchef för Räddningstjänsten i Säter.

Väntetiden på förstärkning från Skedvi eller Gustafs är drygt tio minuter. Det visade sig i torsdags i samband med trafikolyckan i Säter.

Beslutet att spara på jourgrupperna innebär att stort larm skickar ut fyra man. Det är en styrkechef plus tre man. Tidigare bestod varje grupp av en styrkechef plus fyra man. Vid ett totallarm ska alla som kan rycka ut.

- Kommunen säger sig spara 240 000 kronor per år men jag har sett siffror på att det rör sig om 129 000 kronor. Är det värt risken att inte ha tillräckligt med resurser vid en större olycka?

- Tänk dig en brand ute på sjukhuset med många människor inblandade. Ska vi då stå och vänta tio till femton minuter på hjälp innan vi kan gå in med rökdykare? Om detta skulle inträffa skulle det vara mycket olustigt att bo kvar i Säter. Folk skulle säga: "Varför gjorde ni inget?".

Stefan Wengelin anser att konsekvenserna av besparingarna inte har belysts tillräckligt. Säters kommun genomkorsas dagligen av en mängd lastbilar och tåg med miljöfarliga ämnen. Vad händer om jourgruppen tvingas vänta på förstärkning i stället för att kunna göra en snabb insats?

- Det gäller också om vi tvingas till en insats i Säters innerstad. Det blir en psykisk belastning på oss att veta att vi inte kan använda rökdykare. Jag känner att vi inte har något stöd uppifrån och det riskerar en motivationssänkning för hela kåren, säger Stefan Wengelin.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons