Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det kan bli värre"

Annons

Var femte chef inom äldreomsorgen var sjukskriven någon period under förra året, enligt kommunaltjänstemannaförbundets rapport. Under måndagens SKTF-konferens i Tällberg fick cheferna inom äldreomsorgen framföra sina synpunkter på vad som är fel och hur situationen skulle kunna förändras.

En synpunkt som dyker upp flera gånger är bristen på tid.

- Det går tillbaka till nedskärningarna under 90-talet. De har fått en arbetssituation som gör att mål och medel inte går ihop, säger Inger Efraimsson.

- Alla är överens om att ledarskapet är en avgörande faktor för att klara verksamheten.

Vad kan SKTF göra?

- Diskutera med dem. Försöka visa hur de ska kunna driva ett ledarskap som gör att de får ut så mycket som möjligt med de resurser de har. Vi pekar också på underbemanningen för politiker i förvaltningen, säger Inger Efraimsson.

- Cheferna har nästan ingen administrativ avlastning som det ser ut i dag. Istället för att ägna sig åt ledarskap och utvecklingsfrågor så får de ringa in vikarier och liknande.

Men när det mesta handlar om besparingar och nedskärningar, är det då realistiskt att hoppas på mer personal?

- Ja. Det blir dyrt med så stor omsättning på personal som vi har i dag. Det är lönsamt med en stabil situation. Vi har lika stora kostnader för sjukskrivningar som vi hade för arbetslösheten när den var som störst.

SKTF hade inbjudit politiker och tjänstemän från kommuner och landsting i hela Dalarna till en diskussion efter konferensen, men det fick ställas in eftersom bara tre hade anmält intresse.

- Vi tycker att det är synd, och vi vet faktiskt inte riktigt varför, om det är ointresse eller att de inte har tid, säger Matts Hansson, ombudsman för SKTF i Dalarna.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons