Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det kan bli svårt att fylla hela sin matkasse hos Lidl"

Annons

Den tyska lågpriskedjan Lidl slog i går upp dörrarna till sin första butik i Dalarna. Kedjan har 5 000 filialer i Europa och håller på att etablera sig i Sverige. Förra hösten öppnade Lidl i Fagersta vilket fått konsekvenser för lokala handlare i form av förlorade kunder och neddragen personal. Vad säger Faluns butiker om de nya konkurrenterna?

Willys är också en lågpriskedja som etablerat sig i Falun. Magnus Rappendal är butikschef och han ser Lidl som ännu en aktör på marknaden att slåss med kunderna om.

- Men Willys har ett betydligt större sortiment. Jag tror att Lidl kan få problem då det är svårt att köpa hela sin matkasse hos dem och svenska konsumenter är bortskämda.

Magnus Rappendal tror att det är främst lågprisbutikerna som konkurrerar sinsemellan eftersom de tilltalar en annan kundkrets än butikerna inne i staden.

Peter Jansson är butikschef för Hemköp Svalan som ligger alldeles i närheten av Lidl. Han tar Lidls öppnande med ro.

- Jag tror inte att det är någon stor konkurrent till oss. Jag har snarare märkt en ökning i dag, (läs i går) de lockar fler till Britsarvet.

Peter Hansson tror att Lidls konkurrenskraft är svag på grund av butikens smala sortiment.

- Vi har cirka 17 000 varor, medan de endast har drygt 1 000.

- Jag välkomnar dem till Britsarvet, de kommer att göra området mer attraktivt.

Inne i centrum är man inte orolig för den nya kedjan.

- Nej, jag tror inte vi kommer känna av någon konkurrens hos oss, vi har ett annat utbud. Dessutom satsar vi på kvalitet och service, säger Patrik Wallin, butikschef för Hemköp city.

- Men de andra lågprisaktörerna får det nog svårare.

Enligt Svenska naturskyddsföreningens undersökning avseende miljöfarliga tvättmedel utmärker sig Lidl bland svenska butikskedjor genom att vara den enda som "inte har en enda miljövänlig produkt i sitt sortiment".

Fotnot: FK kontaktade även Matmagasinet och Ica Supermarket, men där fanns ingen på plats som ville kommentera.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons