Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det hettar till på Borlänges villamarknad

Annons

Även Föreningssparbankens fastighetsbyrå och Carl Birgers fastighets AB bekräftar den ökade efterfrågan och prisuppgången:

- Vi har haft budgivning på nästan allt som sålts i år, säger Eric Granath på Carl Birgers och fortsätter:

- Prisuppgången har varit stabil. Förra året låg snittpriset för våra sålda villor på 728 000 kronor, hittills i år har det legat runt 800 000. Får vi behålla dagens sysselsättningsnivåer och låga räntor kommer efterfrågan att vara fortsatt stor framöver.

Lars Björklund minns inte när ränteläget senast var så gynnsamt:

- Lägre än så här har räntan inte varit under den tid jag varit verksam och jag har hållit på sedan -78. Det här är enormt, utbrister han.

I dag ligger den fasta tvååriga räntan för ett bottenlån strax under fyra procent. 1996 var motsvarande siffra 9,2. Den har alltså mer än halverats på sex år.

De stigande priserna och de gynnsamma lånen har också fått fart på villabyggandet igen. Många som tänkt sig lite större hus och kommer upp i priser strax över miljonen står ofta i valet och kvalet mellan att bygga och köpa.

Vid husköp finns den största efterfrågan på hus i storleksordningen 120-130 kvadratmeter. Snittpriset för en normalvilla i Borlänge i dag ligger enligt mäklarna strax över 700 000 kronor - men med stora variationer.

Förmedlingarna har svårt att peka ut de mest attraktiva områdena, men kanske är Paradiset, Gylle/Åselbyområdet något mer populära än andra delar.

Enligt Björklund har Borlänge haft, vad han kallar, en ganska moderat höjning och tillhör inte en av de dyrare kommunerna i länet. Prisutvecklingen för villor under de senaste tolv månaderna har i hela landet legat på sex procent. I Dalarna var motsvarande siffra cirka två procent, men med stora lokala skillnader. Statistiken säger att Borlänges prisutveckling legat på nästan noll procent, medan Rättvik haft en rejäl utveckling med hela tio procent.

Under första kvartalet i år var Borlänge en av de sju kommuner som haft störst husköpkraft i landet.

CECILIA HELLBERG

Mer läsning

Annons