Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det har varit svårt ibland"

Annons

I går avskedspredikade Margareta, eller Maggie som hon kallas, i Stora Kopparbergs kyrka, men hon kommer att arbeta vidare som häktespräst i Falun.

I februari 2000 blev Maggie Hedegård sjuk, hon fick en hjärnstamsinfarkt och har sedan dess problem med balansen, och orkar inte lika mycket.

-- Jag valde att stanna kvar på min tjänst på häktet, där kan jag ta ett samtal i taget, säger Maggie som sedan februari är sjukpensionär på halvtid.

Hon har alltid tyckt att arbetet i häktet hör till de viktigaste. Att få vara präst bland dem som ofta kallas utslagna. Att få ge dem tröst och hopp, att få dem att känna att i Guds ögon är de värdefulla. Tjänsten som häktespräst sorterar under Kristine församling. Därför avtackades Maggie Hedegård i går i Stora Kopparbergs kyrka.

Hon predikade över texten som är föreskriven den 14:e söndagen efter trefaldighet: Enheten i Kristus. Ämnet ligger henne varmt om hjärtat.

När hon kom till Stora Kopparbergs kyrka som första kvinnliga präst var det inte alltid lätt. Men Maggie har aldrig talat offentligt om det, och hon vill inte göra det nu heller. Hon vill läka gamla sår och glädjas åt den öppenhet som råder i dag, med Annica Anderbrant Pehrs som kyrkoherde i Kopparbergs kyrka och Anders Näslund i Kristine.

- Visst har det varit svårt och sårande ibland. Men det tog nästan 2 000 år innan vi fick kvinnliga präster i vår kyrka. Och jag fick arbeta här i 20 år innan vi fick öppenhet. Som kyrka måste vi leva med varandra i en kompletterande mångfald, gammal och ung, man och kvinna, säger Margareta Hedegård Paulsson.

- Du har betytt mycket för många, vi är hemskt glada för allt du har gjort, sade kyrkoherden Annica Anderbrant Pehrs när hon tackade Maggie, som också fick många kramar och tack från medlemmar i församlingen, efter högmässan.

Mer läsning

Annons