Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det har varit otroligt roligt"

Annons

Maria Svantes kom in i blomsterbranschen av en slump när hon fick lov att byta pryoplats i nian. Från att ha varit på zooaffär hamnade hon i blomsterhandeln Amaryllis i Domnarvet som drevs av Kjell-Åke Östlund och hans mamma Aina.

- Aina var väldigt tveksam eftersom de hade haft problem med pryoelever tidigare, berättar Maria.

Men det gick så bra att Maria erbjöds att börja jobba helger och eftermiddagar efter skolan. Direkt efter nian fick hon fast anställning där.

- Jag har också gått en del av floristutbildningen i Norrköping, men i det här jobbet blir man aldrig fullärd.

Maria berättar att hon fick barn tidigt och att det då blev svårare med affärstiderna. 1985 började hon istället på SSAB, först som städerska och sedan som traversförare. 1988 fick hon nys om att det var en blomsterbutik i Domnarvet som var till salu.

- Jag var sugen på att hålla på med blommor igen, så då tänkte jag nu eller aldrig! och tog över den.

Ett stort lyft fick butiken, som döptes till Marias blommor, när den flyttade till Kvarnsveden 1997.

- Det är ett helt annat liv i centrum där och kunderna är väldigt lojala. Det händer att kunder kommer fram och kramar om mig på stan.

För Maria Svantes har det varit viktig att skapa personliga buketter och hon har alltid varit noga med att ta reda på vem som ska ha blommorna.

- Visst är det roligt med vardagsbuketter också, men det känns som ett stort förtroende att få jobba med blommor till begravningar och bröllop.

Varför säljer du blomster-

handeln?

- Jag är opererad i bägge armarna och det vill inte läka riktigt. Läkarna beskriver det som en nervgegga och det har varit en plåga i flera år.

Maria berättar att hon vissa dagar varken kan köra bil eller skriva.

- Det kan bli bättre på längre sikt, men jag känner att jag måste sluta med blomsterhandeln innan det är för sent.

Vad ska du göra nu?

- Jag är öppen för alla förslag. Jag har en massa idéer som kan vara jobbiga för omgivningen (skratt), som att sätta upp ett växthus och odla lite.

- Men jag är tacksam att jag har naturen och skogen så nära. Så länge man kan glädjas åt att liljekonvaljerna är på väg, tror jag inte det är någon fara med att vara sysslolös.

Marias blommor i Kvarn- sveden har tagits över av Jose- fine Liss och heter numera Nya Marias blommor.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons