Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det här känns bra"

Annons

- Det här känns bra, vi har fått bra stöd från folket och det har skrivits mycket insändare om att vi ska vara kvar, säger Stefan Söderlund, facklig representant och deltidare.

- Det har kommit starka reaktioner från många människor. Speciellt när kommunen tänkte bygga äventyrsbad men lägga ner räddningstjänsten här.

I Grängesberg jobbar 16 deltidsbrandmän. Var fjärde vecka har tre av dem jour. De måste också ha 50 utbildningstimmar varje år för att få behålla sina tjänster. För det jobbet får de ut ungefär 1 500 kronor efter skatt.

Hittills i år har deltidskåren haft 90 utryckningar.

Inom fem minuter efter larmet gått ska brandmännen lämna brandstationen i brandbilarna.

Ett av argumenten för att räddningstjänsten i Grängesberg inte behövs är att räddningstjänsten i Ludvika hinner dit före grängeskåren. Det håller inte Leif Svensson med om.

- Du åker inte hit från Ludvika på tio minuter med personbil ens, ska du åka brandbil tar det ännu längre tid. Vi behövs, säger Stefan Söderlund.

Arne Adolfsson har jobbat som deltidsbrandman i 21 år. Han tycker att det är bra för hela kommunen att brandkåren är kvar.

- Det är helt rätt att ha en mindre enhet här ute också, det blir slagkraftigare. Att vi behövs har vi ju sett vid flera större bränder. När det svider till har man behov av extra män, säger han.

Att lägga ner deltidskåren i Grängesberg har varit på tapeten förr.

- Det är inte första gången de vill spara in på oss. Nu är vi tre som har jour åt gången, tidigare var vi fler. Det talas ofta om att vi behövs för Spendrups men det finns mer än Spendrups här i Grängesberg, säger Leif Svensson.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons