Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det här kan bli bra"

Annons

- Vi hade en företagarträff i höstas och där var det entydigt att vi ska satsa på att utveckla näringslivets samarbete med skolan. Vi måste förstå varandra och nu har vi en fin dialog på gång. Det här kan bli väldigt bra, säger Leif Nilsson, ordförande i Företagarna i Malung-Sälen.

Vid Malungs Resurs- och framtidscenter drivs ett projekt som ska lägga grunden för samverkan mellan skolan och näringslivet. Projektet leds av Karin Andersson, som sedan i höstas varit ute på skolorna och spridit budskapet hos lärare och skolledare.

- Det har varit en positiv respons och vi har redan ett par arbeten i den här andan. De deltar i en tävling om Sveriges bästa samarbete mellan skola och näringsliv. Det är dels Lillmons skola som har inlett ett samarbete med Högfjällshotellet för att introducera eleverna i turistnäringen och dels ett par högsta-dieklasser i Malung som startat ett företag enligt förebild från Ung företagsamhet, som drivs på gymnasienivå, berättar Karin.

T f skolchefen Britt Stig Arvidsson tycker att det är ett mycket intressant samarbete som håller på att växa fram.

- Det måste vara unikt att företagare så här kraftfullt driver på frågan om samarbete med skolan. Kontakter med näringslivet är viktiga för skolan. Det ligger helt i tiden och stämmer med elevaktivt arbetssätt som dagens skola har, säger Arvidsson.

- Det är viktigt för bygden att vi tillsammans kan utveckla nya entreprenörer och företagare. En dröm är att skolan i större utsträckning kan gå in för att utbilda eleverna till entreprenörer. I en utvecklad samverkan mellan skolan och näringslivet är det bara fantasin som sätter gräns för möjligheterna, säger Leif Nilsson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons