Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det här har skötts klantigt"

Annons

Efter fredagens möte i barn-och utbildningsnämnden reserverade sig socialdemokraterna i bun mot beslutet att ge ett bidrag till öppna förskolan i Furudal på 58 000 kronor. Socialdemokraterna menade bland annat att anslaget till barn med särskilda behov är för lågt och att bidraget till externhyran i Furudal och öppna förskolan inte var försvarbart.

- Vi kunde alla förskonats från denna röra om inte hanteringen av den öppna förskolan i Furudal varit så klantigt skött på tjänstemannanivå, säger Jonny Jones.

- Att ställda de två verksamheterna mot varandra är fel. Ett hyresbidrag på 58 000 och stöd till barn med särskilda behov som omfattar flera miljoner kronor är inte relevant.

- Beslutet att lägga ned de öppna förskolorna var inte precis något långsiktigt beslut. Vår ambition är att utveckla öppna förskolor i hela kommunen. Modellen i Furudal är en förebild, att samarbeta med föräldrar är att bra sätt att driva verksamheten. Det vill vi givetvis fortsätta med och hitta liknande lösningar på andra ställen.

- Maxtaxan inom barnomsorgen har ökat trycket på förskolorna. En aktiv öppen förskola kan vara ett bra stöd för de föräldrar som väljer vara hemma med sina barn. Därmed blir det viktigt för oss att ta ansvar för öppna förskolan och öppna förskolan gagnar snarare barn med särskilda behov.

- Vi vet att familjer flyttar hit just på grund av att vi i Rättvik är duktiga på att ge stöd till barn med särskilda behov. Det är därför fel att angripa ett område där kommunen utmärker sig för att göra en bra insats. Det är inte heller bra att ställa olika verksamheter mot varandra på det sätt socialdemokraterna har gjort, avslutar kommunalrådet Jonny Jones, c.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons